Danas 17 godina od izbora posle kojih je pao Slobodan Milošević

Danas se navršava 17 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

Predsednički izbori održani su istovremeno sa izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Medjunarodnog tribunala u Hagu gde mu je sudjeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Od uvodjenja višepartijskog sistema 1990. godine SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore.

Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS-a.

SPS se vratila na vlast u julu 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju.

U toj vladi predsednik SPS Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

U koalicionoj vladi formiranoj posle opštih izbora održanih u maju 2012. čiji je stožer Srpska napredna stranka (SNS) lider socijalista Ivica Dačić bio je premijer i ministar unutrašnih poslova.

U Vladi Aleksandra Vučića, formiranoj posle vanrednih parlamentarnih izbora u martu 2014, Dačić je bio potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Ta mesta zadržao je i u sledećoj Vučićevoj Vladi – posle izbora 2016, kao i u aktuelnoj vladi na čijem je čelu Ana Brnabić.

Vlada Ane Brnabić, u kojoj vodeću ulogu ima SNS, formirana je u junu ove godine pošto je Vučić izabran za predsednika Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike