Danas: Novčana kazna za objavljivanje slike ovaca na fejsbuku

Administratori fejsbuk grupe „Alo, Mladenovac“ kažnjeni su sa 3.000 dinara i opomenom za krivično delo uvrede zbog toga što su na tom nalogu objavili fotografiju ovaca koje su lokalni odbornici Srpske napredne stranke (SNS) doživeli kao uvredu, prenosi list Danas u izdanju od srede.

Fotografija koja je autentična, prikazuje ogradjene ovce iznad kojih je razvijen transparent na kojem piše „Skupština opštine Mladenovac“. Fotografija je nastala pre više godina na mladenovačkom stočnom vašaru a jedno vreme se nalazila i na zvaničnom sajtu opštine.

Sudija, za kojeg lokalni Pokret „Samo jako“ navodi da je suprug većnice Skupštine opštine i istaknute članice SNS, zaključio je da su administratori fejsbuk grupe Mirjana Ilić i Dejan Janić na taj način prekršili Krivični zakonik i izrekao im opomenu u novčanom iznosu.

On je zaključio da su oni krivi što su objavili fotografiju na kojoj se vidi natpis „Skupština opštine Mladenovac“ ispisana na velikom PVC panou, dok se ispod nje nalazi ogradjeno stado ovaca koje razgledaju i pored koga prolaze ljudi, što sve nalikuje stočnoj pijaci i po presudi „svakako ima uvredljiv, omalovažavajući karakter“.

List navodi da je na sudjenju jedan od članova SNS, inače veterinar po zanimanju, izjavio da je uvredjen jer se zna da su u narodu ovce „prihvaćene kao glupe životinje“.

Jedna od osudjenih Mirjana Ilić najavila je da će se žaliti i da se nada će EU konačno shvatiti „kakav režim podržava već sedam godina“.

„Još nisam sigurna da li da se smejem ili da plačem. Ne zbog visine kazne, odnosno ‘opomene’, koja je smešna, nego zbog sramotnog obrazloženja koje je potpisao sudija“, rekla je ona.

(Beta)

1 komentar
  1. Adolf

    Mnogi su se prepoznali na slici pa su uplašeni za svoju bezbednost.Sledeći put treba bar zamagliti lica ovaca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike