U trendu

Danas otvaranje poglavlja 23. i 24.

Na Medjuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu, uz prisustvo premijera tehničke vlade Aleksandra Vučića, danas bi trebalo da budu otvorena poglavlja 23. i 24. u pregovorima o prijemu Srbije u EU.

Očekuje se da će u delegaciji Srbije, pored premijera Vučića, biti i šef diplomatije Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Delegaciju Unije će predvoditi Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, predsedavajuće EU, a učestvovaće i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Otvaranje poglavlja 23. i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosudja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, za Srbiju je bitno jer su njihovo okončanje i primena uslov za dovršetak svih ostalih poglavlja.

Gotovo sve članice Unije tražile su da se dva poglavlja u pregovorima sa Beogradom otvore već u junu, dok je vlada u Zagrebu to blokirala i tek na zasedanju šefova diplomatija EU krajem juna usaglašena je pregovaračka pozicija svih 28 članica Unije za otvaranje pregovora o ovim ključnim poglavljima sa Srbijom.

Planirano je da se Vučić danas sastane s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, a glavne teme razgovora biće jačanje odnosa Srbije i SAD, evropske integracije Srbije i koraci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić će o odnosima Srbije i EU u utorak razgovarati s visokom evropskom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.