U trendu

Danas: Poslanik Budnestaga uoči radne večere balkanskih premijera kod Mogerini

Poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu Josip Juratović izjavio je da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini verovatno pozvala premijere Zapadnog Balkana na sastanak u Brisel, kako bi se nastavili pregovori koje je u regionu vodila tokom marta, piše beogradski list „Danas“ u izdanju od srede.

On je za list rekao da iako se EU nalazi u krizi, jer se suočava sa Bregzitom i pooštrenim odnosima sa Turskom i Rusijom, interes za Zapadni Balkan nije zanemaren.

Juratović je rekao da bi od Evrope bilo „kratkovido“ da odustane od Zapadnog Balkana, ali da pridruživanje tih zemalja EU i ponašanje država koje žele da postanu članice, zavisi od njih samih, moraju se prilagoditi EU.

On je rekao da države Zapadnog Balkana moraju prilagoditi ne samo svoje privredne, pravosudne i socijalne vrednosti, već i da izgrade političku kulturu dijaloga i dobrosusedskih odnosa bez mržnje, kao i bez etničkog i verskog omalovažavanja.

Federika Mogerini sastaće se u sredu u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, da bi ocenili situaciju u regionu. Šefica diplomatije EU pozvala je premijere Zapadnog Balkana kako bi se „razmotrila situacija u svetlu najnovijih zbivanja“ u regionu i da bi se „zajednički sagledalo kako dalje ići napred“, rekla je ranije njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar