U trendu

Danas sednica SB o Kosovu, Srbiju predstavlja Kuburović

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj će Srbiju predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Na sednici će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji od 16. januara do 15. aprila.

Ministarka Kuburović će izneti mišljenje i stav Srbije povodom novog izveštaja Unmika o stanju na KiM i izneti stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Gutereš je u izveštaju ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu kao i zbog nedostatka primene postignutih sporazuma.

„Praktična primena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni na uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, naveo je između ostalog Gutereš u izveštaju objavljenom na sajtu svetske organizacije.

Kao primer događaja koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutreš je izneo inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

„Javni predlog da se Kosovske bezbednosne snage tranformišu u oružane snage zakonskim amandmanom umesto ustavnim promenama izazvao je kontroverzu“, a ta inicijativa je naišla na „snažno protivljenje kosovskih Srba, Beograda i međunarodne zajednice, a posebno SAD i NATO,“ naveo je Gutereš.

On je dodao i da je 7. aprila Daut Haradinaj član kosovske Skupštine iz Alijanse za budućnost Kosova i brat Ramuša Hardinaja „zapretio ratom i etničkim čišćenjem“ Kosova ukoliko njegov brat bude prebačen u Beograd i istakao da su njegove izjave ozbiljno uznemirile srpsku zajednicu na KiM i naišle na snažnu osudu međunarodne zajednice, kosovskog predsednika i Unmika.

Prema njegovim rečima, razlog za ozbiljnu zabrinutost predstavlja i porast nacionalizma, a reči i akcije koje potpiruju međunaconalne podele ne doprinose poboljšanju života ljudi ili stabilnosti u regionu.

Kada je reč o povratku raseljenih, generali sekretar UN je izrazio žaljenje što taj proces i dalje nailazi na otpor na lokalnom nivou uz opstrukciju u regionu Istoka.

„Pozivam političke lidere da učine aktivniji napor da smanje taj otpor i spreče da lažne priče zamagle percepciju i iskrive činjenice. Iako su povratnici poznati i unapred provereni od strane kosovskih vlasti, neki funkcioneri se i dalje ponašaju neodgovorno podstičući neosnovane glasine o njima“, ukazao je Gutereš.

On je ujedno podsetio sve strane da je sudbina mnogih nestalih još uvek nerešena, istakavši da pružanje odgovora porodicama koje su predugo čekale ostaje humaniterni prioritet i zahteva rešenost zvaničnog rukovodstva obe strane.

Prema ranijim najavama, očekuje se da će Kuburovićeva na sednici istaći da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su počinili pripadnici OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.