U trendu

Danas: U septembru o članu komisije za preispitivanje doktorata Siniše Malog

Nova sednica Veća grupacije društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu na kojoj bi trebao da bude delegiran član stručne komisije za preispitivanje doktorata Siniše Malog, biće održana u septembru pošto na sednici održanoj u petak nije bilo kvoruma, preneo je „Danas“ u vikend izdanju.

Kako je za list rekao predsednik Veća Vladimir Cvetković, problem sa kvorumom je „uobičajen za ovo doba godine i to nema veze s dnevnim redom sednice na kojoj je rebalo da bude delegiran jedan član u stručnu komisiju Fakulteta organizacionih nauka (FON)“.

U medjuvremenu bi trebalo da budu obavljene konsultacije sa nekim od stručnjaka iz oblasti iz koje je Mali doktorirao, kako bi se izbeglo odlaganje imenovanja a do čega bi moglo doći ukoliko bi Veće grupacija društveno-humanističkih nauka samoinicijativno predložilo kandidata oo koga bi naknadno tražilo saglasnost da prihvati taj posao.

Senat Univerziteta u Beogradu početkom godine nije prihvatio odluku Etičke komisije FON-a donetu krajem prošle godine da doktorska disertacija Malog nije plagijat. Izveštaj da taj doktorat nije plagijat prihvatilo je Nastavno-naučno veće FON-a.

FON je formirao komisiju od nastavnika, saradnika, studenata i zaposlenih u stručnim službama po prijavi koja je stigla na univerzitet, a odlučivalo se u skladu sa novim pravilnicima Beogradskog univerziteta.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. godine objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano. U medjuvremenu je časopis „Organization and Management“ zbog plagijata povukao članak čiji je koautor Mali.

To je jedan od dva naučna rada na osnovu kojih je Mali stekao pravo da brani svoj doktorski rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.