U trendu

Danijelson: Tempo napretka na putu ka EU zavisi od Srbije

Srbija je ostvarila značajan napredak u ekonomskim reformama i pregovorima o članstvu u EU, a dalji tempo kojim će napredovati u integracijama zavisi od nje, rekao je danas direktor Direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

„Uvek kažemo da nema ograničenja brzine. Srbija može napredovati brzinom kojom želi“, rekao je Danijelsom u debati o putu Srbije ka EU i podsetio da proces pristupanja zahteva vreme.

Danijelson je rekao da je važan kontinuirani napredak u pitanjima poput vladavine prava, reforme pravosudja, poštovanja slobode medija i osnovnih prava koja su obuhvaćena poglavljem 23, kao i pitanjima iz poglavlja 24, poput reforme policije i migracija.

On je rekao da je regionalna saradnja vrlo važna i zbog prevazilaženja prošlosti ali i ekonomskog razvoja i dobrobiti gradjana i podsetio da EU tu saradnju podržava i kroz Berlinski proces infrastrukturnog povezivanja za koji je izdvojeno oko milijardu evra.

Danijelson je rekao da u odnosima u regionu postoje pitanja koja su teška ali i da postoji opredeljenje za saradnju i ocenio da se treba usredsrediti „na pozitivnu agendu“.

Zvaničnik EK je rekao da, kada je reč o uskladjivanju sa zajedničkom spoljnom politikom EU, da se vrlo ceni učešće Srbije u mirovnim misijama EU u svetu, da je stopa uskladjenosti 65% i da se od neke zemlje očekuje da kada pristupi Uniji bude uskladjena sa evropskim politikama.

Šefica pregovaračkog tima u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla da tempo otvaranja poglavlja jeste spor s obzirom na kapacitete i institucije koje ima Srbija i činjenicu da je počela da se usaglašava sa EU od 2004.

Ona je rekla da Srbija sama odredjuje brzinu pristupanja EU, ali i da to zavisi i od faktora, poput uslova koje postavljaju članice, napretka u poglavljima 23, 24 i 35 koje se odnosi na Kosovo, kao i opšteg okruženja u EU i izbora koji će se održati u nekim članicama EU ove godine.

Tanja Miščević je rekla da je za poglavlje 29 o carinskoj uniji, koje je spremno za otvaranje i za koje se očekivalo da bude otvoreno u ponedeljak, „rasprava malo duža“.

Ona je dodala da je Srbija najviše odmaka u pripremama za otvaranje tri poglavlja – o slobodi kretanja robe, socijalnoj politici i regionalnoj politici, rekla je danas

Tanja Miščević je rekla da je Srbija uputila u Brisel akcioni plan za Poglavlje 1 – slobodno kretanje roba i da sa Evropskom komisijom radi na usaglašavanju Poglavlja 19 – socijalna politika i zapošljavanje i Poglavlja 22 – regionalna politika i koordinacija sturkturnih instrumenata.

„To su poglavlja koja bi negde na kraju godine mogla biti otvorena, ali to je nešto što ne zavisi od nas, to zavisi od država članica“, rekla je ona.

Miščević je istakla da se radi na svim ostalim poglavljima, uključujući ribarstvo, slobodno kretanje kapitala i finansijske usluge.

„Radimo na tome da pošaljemo u Brisel što veći boj pregovaračkih poglavlja a onda je na državama članicama da to usvoje tako da nemamo konkretna broj“, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Ona je procenila da predstojeći predsednički izbori u Srbiji neće uticati na proces donošenja zakona i u tom smislu na proces evropskih integracija, a da je odluka o eventualnim parlamentarnim izborima na „onima koji su u samoj politici“.

Miščević je rekla da parlamentarni izbori koji su u Srbiji održani prošle godine, nisu mnogo omeli integracije, ali ih jesu usporili, ali izbori su deo demokratskog procesa i s vremena na vreme se moraju organizovati bez obzira na to.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar