najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Datum konstitutivne sednice Skupštine posle 28. maja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će tačan datum konstitutivne sednice novog saziva parlamenta biti poznat posle skupštine Srpske napredne stranke koja je zakazana za 28. maj.

“Zakonski rokovi su jasni. Imamo 30 dana (od proglašenja konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora). Znači do 4. juna svakako će biti konstitutivna sednica, a sednica Skupštine Vojvodine zakazana je za 2. jun i u tim okvirima ću se i ja kretati”, rekla je Maja Gojković novinarima u Beogradu.

Upitana zašto će se datum sednice znati posle vanredne skupštine SNS-a Maja Gojković je rekla da konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije nije samo verifikacija mandata već i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta.

“Vladajuća većina treba da predloži svoje kandidate za te funkcije, a takvih predloga za sada nema. Potreban je i širi dogovor vladajuće većine i opozicije ko će da bude na tim funkcijama”, rekla je Maja Gojković.

Novi saziv Skupštine treba bude konstituisan 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Republička izborna komisija konačne rezultate proglasila je 5. maja.

Prvu sednicu novog saziva zakazuje dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković.

Na prvoj sednici potvrdjuju se novi poslanički mandati. Skupština je konstituisana potvrdjivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Po Ustavu Srbije, na odluku o potvrdjivanju mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu koji treba da odluči u roku od 72 sata.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik koji se naziva predsedavajući, a ako to najstariji poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni poslanik.

Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmladji, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

Pored potvrdjivanja mandata, na prvoj sednici treba da bude izabran novi predsednik skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar.

Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Od dana konstituisanja Skupštine počinje da teče rok od tri meseca za formiranje nove vlade.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je, posle konsultacija sa predstavnicima izbornih lista koje će imati poslanike u Skupštini, mandat za sastavljanje nove vlade poverio lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću.

Po konačnim rezultatima izbora 24. aprila, koalicija SNS-a imaće 131 mandat u parlamentu, Socijalistička partije Srbije 29, Srpska radikalna stanka 22, Pokret “Dosta je bilo” i Demokratska stranka po 16 mandata, a DSS-Dveri i koalicija LDP-SDS-LSV po 13 mandata.

Četiri poslanika u novom sazivu imaće Savez vojvodjanskih Madjara, Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukorlića i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina po dva poslanika, a po jedan mandat Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike