U trendu

Deda: Doneta jedna od tri odluke za ukidanje viza

Poslanik Skupštine Kosova Iljir Deda danas je ocenio da je odluka Evropske komisije da preporuči ukidanje (liberalizaciju) viza za gradjane Kosova prva od tri odluke koje treba doneti kako bi gradjani Kosova mogli bez viza da putuju u zemljama Šengen zone.
„Prva od tri odluke danas je uspešno doneta. Pozitivnoj preporuci EK treba svi da se radujemo. Treću odluku, finalnu odluku donosi Savet ministara unutrašnjih poslova EU“, napisao je Deda na Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, odluka je doneta nakon što je Kosovo ispunilo dvostruko više kriterijuma od drugih zemalja zapadnog Balkana.

„Na jesen očekujemo da EU ispuni svoju obavezu prema gradjanima Kosova“, napisao je Deda.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos danas je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem izjavio da je Kosovo ispunilo se standarde za liberalizaciju viza za svoje gradjane.

„Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrdjuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i da usvoje naš predlog“, rekao je Avramopulos.

Dodao je da se nada da će vrlo brzo region (Zapadnog Balkana) biti bez viza.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Briselu izjavio da je odluka o liberalizaciji viza koju je donela Evropska komisija istorijski datum za Kosovo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.