U trendu

Dejvid Filips: Priznanje Kosova ključno za napredak Srbije ka EU

Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao održivi mir u regionu, a dijalog Beograda i Prištine treba da promeni format uz efikasnije posredovanje medjunarodne zajednice, ocenjuje se u izveštaju Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija.

U Izveštaju o sprovodjenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta Dejvid Filips, predlaže se i da se jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i efikasnije posredovanje medjunarodone zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažovanje uglednih medjunarodnih pregovarača, prenosi Glas Amerike.

Filips je za albansku redakciju Glasa Amerike rekao da se u izveštaju predlaže „scenario u kojem svi pobedjuju“ a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije.

„Ako Srbija želi da udje u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno. Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dve zemlje treba da udju u EU zajedno, u isto vreme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče sa realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put napred je da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak“, rekao je Filips.

U izveštaju se navodi da Vlada Kosova treba da zauzme sveobuhvatan pristup integraciji kosovskih Srba i osigura da se njihova prava u potpunosti štite i promovišu.

„Medjutim, pre svega, medjunarodna zajednica mora da učini više. EU je bila vodeći akter u medijaciji. Preporučujemo snažniju ulogu SAD. Važno je da Vašington bude u potpunosti uključen, a medjunarodni medijatori da rade na rešenju“, dodao je.

Filips je predložio i da se promeni format dijaloga, jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i da se angažuju ugledni medjunarodni pregovarači.

„Predlažemo rok od 18 meseci uz mogućnost produžetka tog roka na još šest meseci ali ne više od toga. EU bi trebalo da postavi specijalnog izaslanika za medijaciju. Federika Mogerini i dalje može da igra ceremonijalnu ulogu, ali potreban je iskusni pregovarač da preuzme vodeću ulogu. Preporučujemo da Volfgang Šojble bude ta osoba. Takodje preporučujemo da SAD imenuju specijalnog izaslanika za dijalog, a verujemo da Kondoliza Rajs, koja ima iskustva na Balkanu i vrlo je uvažena – može da efikasno radi u timu sa Šojbleom da se okončaju ti pregovori“, kazao je Filips.

On je ocenio da bi integracija u Evropu bila jasan podsticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga, a na pitanje šta je podsticaj za EU i SAD da pojačaju svoj angažman, Filips je naveo da je „Rusija trenutno uspostavila novu liniju fronta u hladnom ratu sa Zapadom“ i da se ona nalazi na Zapadnom Balkanu.

„Prema nekim navodima, uspostavila je obaveštajnu bazu u Nišu i prebacuje sofisticirano oružje u Srbiju. SAD žele da ojačaju partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kao i sa Srbijom. Ako SAD imaju strateške interese u tom delu sveta, mogu da izvrše svoj uticaj kroz snažniju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija. Samo uz američki angažman, taj će proces krenuti napred“, dodao je.

Prema njegovim rečima, Rusiju ne zanima srpski narod već da potkopa interese Zapada na Balkanu.

„Vladimir Putin govori o jedinstvu Slovena, jedinstvu pravoslavaca, ali u suštini, Rusiju uopšte ne zanima srpski narod. Ona samo manipuliše tim pitanjem kako bi potkopala zapadni uticaj i pokušala da ograniči ulogu NATO-a na Zapadnom Balkanu“, rekao je.

On je dodao da „gradjani Srbije treba da uvide da im je budućnost uz Evropu i Zapad“.

„Mogu da krenu napred sa evroatlantskim aspiracijama ako reše nesuglasice s Kosovom. Rusija neće biti tu da pomogne Srbiji. Ona samo manipuliše Srbima, gradjani treba da shvate tu činjenicu i približe se više Zapadu“, rekao je Filips, prenosi Glas Amerike.

(Beta)

1 komentar
  1. Pospani

    Ko uopšte prenosi ovakve budalaštine..

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike