U trendu

Deklaracija: Vreme za novi, iskreniji odnos EU i Balkana

Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji, navodi se u Deklaradiji o evropskom partnerstvu s Balkanom koja će danas biti zvanično potpisana.

Evropski fond za Balkan (EFB) će na skupu povodom obeležavanja 10 godina rada predstaviti Deklaraciju, dokument o budućnosti regiona koji je kreiralo oko 50 regionalnih i evropskih stručnjaka.

Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU.

„Potrebno je revidirati i obnoviti podsticaje i nagrade za evropske integracije, ali i revitalizovati politiku uslovljenosti utemeljenu na evropskim vrednostima. Ako EU treba da postavlja stroge zahteve, onda njen pristup mora da bude jasno definisan, neposredan i atraktivan“, navodi se u Deklaraciji.

Zapadni Balkan, dodaje se, može da kao deo EU ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.

„Medjutim, ako Zapadni Balkan propusti ovu priliku, rizikuje da zaostane za EU, bez jasnog usmerenja, izložen dodatnoj destabilizaciji“, ocenjuju autori dokumenta.

Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podela vlasti ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprineti održivosti demokratske transformacije Balkana.

„U tu svrhu pozivamo EU i Balkan na stvaranje ‘novog zajedništva’, utemeljenog na strategiji koja počiva na četiri glavna stuba: intenzivnija saradnja EU sa Balkanom, sistematičniji napori u promovisanju kulture učenja i usavršavanja na svim nivoima obrazovanja radi unapređenja ljudskog kapitala, iskreno i trajno regionalno zbližavanje i ostvarivanje vizije tesnije saradnje u različitim oblastima politike EU“, piše u Deklaraciji.

Autori navode da je Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan potrebno „pretočiti u intenziviju saradnju sa vladama i društvima regiona“, a da političko vodjstvo regiona „treba da povrati kredibilitet stvarnom posvećenošću promenama“.

Autori Deklaracije su pozvali na ponovno ujedinjenje Evrope, Evrope bez podele na „nas“ i „njih“, Evrope svih njenih gradjana.

„Želimo da redefinišemo Balkan kao region koji je integrisan u EU, radi prevazilaženja dugogodišnjeg marginalnog položaja ovog regiona i osećaja njegovih gradjana da nisu evropski gradjani prvog već drugog reda. Želimo da delimo zajedničku evropsku budućnost sa zemljama Balkana“, navodi se u Deklaraciji.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai izjavila je danas, u razgovoru s novinarima, da se u Deklaraciji ističe da je potrebno uspostaviti novi odnos EU i Balkana.

„Treba iskoristiti pozitivan trenutak i novu situaciju u Evropi i regionu gde se region vratio na agendu EU. Želimo da upotpunimo novu Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan time što predlažemo nekoliko ključnih oblasti u kojima smatramo da je moguće postići realne i brze rezultate i koje su ključne za to da se svakodnevni život gradjana u regionu poboljša“, rekla je Morvai.

Region, prema njenim rečima, mora da uhvati korak s globalnim promenama i da iskoristi kapacitete da ostvari realan napredak.

Srdjan Majstorović iz Savetodavne grupe Balkan u Evropi koja je pripremila Dekaraciju izjavio je da je vizija autora tog dokumenta da samo zajedno EU i Zapadni Balkan mogu istinski da konsoliduju Evropu i pripreme je za buduće izazove koji neće biti regionalni ni evropski, nego globalni.

„Smatramo da je 2018. godina savršen trenutak da se okrene novi list i da se ponovo govori o proširenju EU, ali i o ostvarenju evropskog prostora mira, stabilnosti i bezbednsoti za gradjane Evrope“, kazao je Majstorović.

U političkoj analizi „Novo partnerstvo Evrope i Balkana“, koju je takodje pripremila Savetodavna grupa Balkan u Evropi, apeluje se na Evropsku uniju da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana, a regionalne vlade se pozivaju da urade više u oblasti vladavine prava.

Majstorović je dodao da se u analizi zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da unaprede regionalnu saradnju i da hitno reše bilateralne sporove.

Navodeći da se EU menja i da će se zemlje regiona u trenutku pristupanja suočiti s drugačijom Unijom, Majstorović je ocenio da je potrebno uključiti Zapadni Balkan u rešavanje izazova i donošenje odluka koje se tiču budućnosti EU.

„Ne možemo razmišljati o budućnosti EU kada su, na primer, u pitanju poljoprivredna, saobraćajna ili energetska politika, bez snažne uloge regiona u njoj“, kazao je Majstorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.