U trendu

Deset godina rada Evropskog fonda za Balkan

Evropski fond za Balkan (EFB) obeležiće deset godina rada 16. i 17. aprila u Beogradu gde će biti predstavljena Deklaracija o partnerstvu Evrope i Balkana, dokument o budućnosti regiona koji su izradili regionalni i evropski eksperati.

Izvršna direktorka EFB-a Hedvig Morvai izjavila je da Deklaracija koju su kreirali ljudi koji utiču na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svetu, donosi „sveže ideje o suštinskoj transformaciji regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane deo rešenja u Evropi budućnosti“.

Na obeležavanju desetogodišnjice EFB okupiće se 200 sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih ljudi, medju kojima su ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, poslanica hrvatskog Sabora Vesna Pusić, bivši vicekancelar Austrije Erhard Busek, bivši potpredsednik Evropskog parlamenta Hanes Svoboda.

Kako je naveo EFB, diskutovaće se o idejama kako najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

EFB je inicijativa evropskih fondacija koje vode i podržavaju programe, projekte i organizacije usmerene na jačanje demokratije, na podsticanje evropskih integracija kao i na afirmisanje uloge Zapadnog Balkana u rešavanju izazova koji se javljaju u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.