U trendu

Deset NVO objavilo Novu spoljnopolitičku inicijativu za Srbiju

Deset nevladinih organizacija u Srbiji usaglasilo je Novu spoljnopolitičku inicijativu kojom se poziva na što bržu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, saradnju sa susedima uz insistiranje na konačnom utvrdjivanju državnih granica, nastavak procesa evropske integracije i intenziviranje saradnje sa NATO.

U Novoj spoljnopolitičkoj inicijativi objavljenoj na sajtu Evropskog pokreta u Srbiji kao razlog za njeno donošenje navodi se duboka podeljenost srpskog društva, kao i nedostatak konsenzusa oko spoljnopolitičkog pozicioniranja i medjunarodnog položaja Srbije. 

U prvoj od ukupno četiri tačke potpisnici pozivaju predstavnike „vlasti i opozicije da postignu što širu saglasnost oko što bržeg okončanja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, jer „bez završetka tog procesa ne postoji mogućnost za uspešan demokratski i privredni razvoj Srbije, niti za njeno pozicioniranje na Zapadnom Balkanu“, a „svako odsustvo potpunog uredjenja odnosa Beograda i Prištine samo će dodatno izolovati zemlju i dovesti je u krajnje nepovoljan položaj“.

Kada je reč o evropskoj integraciji, potpisnici smatraju da je „i pored unutrašnjih problema u Evropskoj uniji, kao i predstojećih izbora za Evropski parlament, nužno ubrzati proces evropskih integracija Srbije koji je zarobljen nepostojanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma izmedju Beograda i Prištine i nesprovodjenjem unutrašnjih reformi“.

U tekstu se ističe da je „modernizacija srpskog društva suštinski nezamisliva bez procesa evropskih integracija“.

Potpisnici Inicijative zalažu se da se „što pre pristupi uspostavljanju pune saradnje Srbije i njenih suseda, na temeljima ravnopravnosti i medjusobnog uvažavanja“. „Ovo nije samo nužnost procesa evropskih integracija, već je u interesu svih gradjana Srbije“, navodi se u Novoj spoljnopolitičkoj inicijativi. 

Nevladine organizacije navode i da je „veoma značajno insistiranje na nepromenjivosti državnih granica, kao i njihovog konačnog utvrdjivanja kada su u pitanju granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom“.

Potpisnici Nove spoljnopolitičke inicijative zalažu se i za „intenziviranje pune saradnje i partnerstva sa NATO i ocenjuju da to predstavlja vitalni interes za Srbiju i njene gradjane“.

„Stoga je potrebno zaustaviti anti-NATO medijske kampanje, jer konkretna saradnja Srbije sa NATO iz godine u godinu napreduje. Imajući u vidu iskustva drugih zapadnobalkanskih zemalja, očigledno je da niko od njih nije ostvario svoje suštinske i strateške interese bez pune saradnje i partnerstva sa NATO“, navodi se u zajedničkom tekstu.

Novu spoljnopolitičku inicijativu potpisali su Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za regionalizam, Centar za spoljnu politiku, Evropski pokret u Srbiji – Novi Sad, Evropski pokret u Srbiji, Forum za bezbednost i demokratiju, Forum za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Helsinški odbor za ljudska prava, Institut za Evropske poslove i ISAC Fond.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.