Devenport i Vučić: Evropska perspektiva Srbije opipljiva

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU “istorijski trenutak koji čini evropsku perspektivu Srbije vrlo opipljivom”.

“Doneli ste stratešku odluku o pristupanju EU. Pravac i put ka članstvu Srbije u EU je sada vrlo jasno definisan”, kazao je Devenport na svečanosti u zgradi Jugoslovenske kinoteke koju je povodom otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU priredio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je otvaranje poglavlja “rezultat našeg rada i truda” i da veruje da je to “radost i za najveći broj gradjana Srbije”.

Na prijemu za zvaničnike Srbije i diplomatski kor Vučić je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednici Skupštine Maji Gojković i drugim najvišim zvaničnicima “na ogromnim naporima” i “na velikom trudu i svemu što su uradili da Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja” sa EU.

Vučić je zahvalio i svim političkim partijama, civilnom društvu, nezavisnim institucijama, i diplomatama “koji su iskreno želeli napredak Srbije na evropskom putu”.

Devenport je ocenio da je otvaranje poglavlja “rezultat svih naših zajedničkih napora ali i posvećenosti obe strane”.

On je ponovio da je Srbija tokom protekle godine mnogo napredvala na evropskom putu, ali i da je pred njom još mnogo posla u gotovo svim oblastima, uključujući vladavinu prava, energetiku, ekologiju i uspostavljanje poslovne klime.

(Beta)

Ostavite komentar