najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Devenport: Otvaranje poglavlja 23 i 24 početkom 2016.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da je realno očekivati da se poglavlja 23 i 24 otvore početkom naredne godine, pošto akcione planove za ta poglavlja razmotre i članice EU.

“Zavisi pre svega od zemalja članica EU ali mislim da je potpuno realno sada da pričamo o otvaranju na početku sledeće godine”, rekao je Devenport novinarima u Beogradu.

On je rekao da se sada čeka da Vlada Srbije usvoji akcione panove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava, bezbednost, migracije i drugo, kako bi ih zatim Evropska komisija, koja je ranija dala pozitivno mišljenje o njima, dostavila članicama EU.

“Ne očekujem burnu debatu među zemljama članicama EU. Mislim da je to takođe dosta transparentan proces”, rekao je Devenport.

On je naveo da su članice EU već upoznate sa sadržajem akcionih planova za poglavlja 23 i 24 s obzirom da su već dugo dostupni na sajtovima Vlade Srbije, i istakao da očekuje sadržajnu diskusiju članica EU o tim planovima.

“Očekujem naravno i dodatna pitanja zemalja članica, videćemo kako će to da izgleda”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Podsetio je da akcioni planovi predstavljaju okvir za primenu reformi nakon otvaranja poglavlja.

Devenport je rekao da je optimista kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, podsetivši na stav evropskog komesara zaduženog za proširenje Johanesa Hana da je otvaranje poglavlja 35 i 32 moguće i da se zalaže da to bude do kraja ove godine.

Šef Delegacije EU u Srbiji je podsetio i da su slična mišljenja izneli i predstavnici zemalja članica, kao i da je Evropska komisija pre godinu dana preporučila da se otvori poglavlje 32 o finansijskom nadzoru.

Dodao je da su četiri sporazuma koja si postignuti u dijalogu s Prištinom 25. avgusta u cilju primene Briselskog sporazuma, “ključan trenutak u implementaciji” i ocenio da su to koraci u dobrom pravcu u okviru pripreme izveštaja o skriningu za poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo.

Devenport je ponovio da će otvaranje poglavlje zavisiti od članica EU a da je on veoma optimističan i što se tiče otvaranja tog poglavlja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike