U trendu

Devenport pozdravio dogovor o telekomunikacijama

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je danas dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama i ocenio da to treba da bude podsticaj za napredak u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i postizanju sporazuma u oblasti energetike.

„Pozdravljam sporazum u dijalogu Srbije i Kosova oko telekomunikacija“, napisao je Devenport na svm tviter nalogu i dodao da to treba da „bude podsticaj za napredak u vezi ZSO i energetike“.

EU saopštila je sinoć da su Beograd i Priština postigli dogovor o daljoj primeni sporazuma o telekomunikacijama potignutog 2013. godine i da će prema tom dogovoru Kosovo dobiti medjunarodni pozivni trocifreni telefonski broj.

Sporazum će omogućiti nesmetan rad „Telekoma Srbije“ na Kosovu, a njegova se imovina prenosi na „MTS d.o.o“, ćerku firmu „Telekoma“ na Kosovu, navodi se u saopštenju i dodaje da će MTS dobiti i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

EU koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, navela je da bi do 28. novembra trebalo da budu završeni dokumenti koji se odnose na projekat licence, prenos i registraciju sredstava, a ako se obe strane slože Srbija bi trebalo 3. decembra da Medjunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) uputi predlog o broju koji bi bio dodeljen Kosovu.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi medjunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbačeni iz upotrebe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike