Devenport: Značajan napredak Srbije

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport kazao je danas da je Srbija u proteklih godinu dana ostvarila značajan napredak na putu ka EU i da je realno očekivati da prva poglavlja u pregovaračkom procesu budu otvorena u decembru.

“Srbija je finalizirala rad na pripremi akcionih planova koji su važni za otvaranje prioritetnih poglavlja o vladavini prava 24 i 25”, rekao je Devenport u Beogradu predstavljajući Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Prema njegovim rečima, napravljeni su značajni pomaci u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji, kao i u reformama javne administracije za koju je napravljen akcioni plan i zakonodavni okvir i koji sada treba da se primenjuju.

Devenport je pohvalio skorašnji početak razgovora vlade i nezavisnih institucija, ali je dodao da Srbija u budućnosti mora da radi na uspostavljanju boljih uslova za slobodu govora.

“Mora više da bude urađeno na slobodi izražavanja”, kazao je Devenport.

Upitan da prokomentariše to što Srbija nije postigla napredak u slobodi medija, on je ocenio da je izvestan napredak postignut još prošle godine usvajanjem medijskih zakona, a da su ti zakoni ove godine počeli da se primenjuju.

“Implementacija medijske strategije i zakona nije kraj priče, naravno. U ovom izveštaju ćete videti preporuke koje ukazuju na potrebu stvaranja uslova za potpuni pristup slobodi izražava i ulozi regulatorne politike. Videćete i preporuku o finansiranju medija i potrebi da se reguliše polje oglašavanja”, kazao je Devenport.

On je dodao da je Srbija lider u regionu po broju kapitalnih investicija u transportu i energetici, kao i da je vidan učinak Srbije u saradnji sa državama regiona. Devenport je posebno istakao saradnju sa Albanijom.

On je pohvalio napore koje je Srbija uložila kada je reč o migrantskoj krizi i dodao da će je EU podržati u tome.

Devenport je kazao da će Srbija u dogledno vreme, pre nego što postane zemlja članica EU, morati da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

Izveštaj Evropske komisije se obično podnosi u oktobru, a ove godine je to odloženo zbog migrantske krize i izbora u Turskoj.

Iz kabineta premijera Aleksandra Vučića saopšteno je da mu je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport danas uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

(Beta)

Ostavite komentar