U trendu

Devizne rezerve NBS na kraju septembra 10,51 milijarda evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su 10,51 milijarda evra, što je za oko 100 miliona evra manje nego na kraju avgusta, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 279 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni prilivi bili su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 102,8 miliona evra.

Značajniji odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza države prema inokreditorima u iznosu od 170,7 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,3 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 14,6 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-baj aranžmana iz 2009. godine. 

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 8,48 milijardi evra.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru je iznosila 366,8 miliona evra i bila je za 246,4 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,95 milijardi evra.

Dinar je u septembru nominalno ojačao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 80 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar