U trendu

Diković za RTS: Potreban nam je raketni sistem PVO dometa većeg od 400 kilometara

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da je Srbiji potreban sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara.

„Rano je govoriti o konkretnom rešenju, razmatra se više sistema, ne samo S-300, ali mi smo jasno iskazali da nam treba sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara“, rekao je Diković za emisiju „Dozvolite…“ na RTS-u.

Diković je naveo da će vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja i da će posebnu pažnju posvetiti izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

„Nastavićemo sa realizacijom projekta ‘1.500’ i ‘1.500 plus’. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost“, rekao je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

„Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz ‘Erbasovog’ programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17“, kazao je Diković.

On je naveo da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Diković nije želeo da komentariše postupak američkih vlasti koje mu nisu izdale vizu za posetu SAD.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da general Diković očekuje obrazloženje od američke ambasade.

Komentarišući greške u reformi sistema odbrane do 2012. godine Diković je rekao da te dogadjaje ne treba posmatrati van konteksta dešavanja.

„Imali smo mi vrsne generale na čelu vojske, generala Ojdanića, generala Pavkovića, generala Krgu, generala Miletića i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni generali koji su, siguran sam, radili najbolje moguće u datim uslovima“, istakao je Diković.

On je ocenio i da su u tom periodu ključne odluke donete van vojske i poštovanja struke „uz prisustvo mentora“ koji su imali odlučujuću ulogu u opremanju, organizaciji i sastavu vojske, kao i da je zapostavljeno razvijanje nacionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

„Novac od prodaje naoružanja koje je postalo višak posle rasformiranja jedinica, i to u velikim količinama, najvećim delom nije potrošen za modernizaciju i za vojsku, kao što je to tada saopštavano, već je sve otišlo na drugu stranu“, naveo je načelnik Generalštaba.

Diković je podsetio da je u tom periodu bilo i pozitivnih stvari, i izdvojio razvoj baze „Jug“ kod Bujanovca i ustupanje kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Beogradu za stanove za pripadnike vojske.

Diković je rekao i da su u završnoj fazi strateški dokumenti „Strategija nacionalne bezbednosti“, „Strategija odbrane“, kao i „Plan dugoročnog razvoja Vojske Srbije za narednih deset godina“, gde će se tačno definisati koje sposobnosti vojska treba da ima u narednom periodu.

Komentarišući medijske napise o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, i da se razmatra koji su sistemi najbolji za konfiguraciju teritorije Srbije, kao i za efikasnost.

„Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme“, objasnio je Diković i dodao da još nije vreme da se govori o konkretnom rešenju.

„Jasno smo iskazali da nam je potrebna protivvazduhoplovna odbrana koja može da vodi borbu na daljinama od preko 400 kilometara. Koji će to sistem biti, videćemo. Doneće se odluke kao što su se i do sada donosile“, naglasio je Diković.

Načelnik Generalštaba je naglasio i da aktuelna situacija u medjunarodnim odnosima utiče na proširenje spektra potrebnih sposobnosti Vojske Srbije, da se stvari u svetu brzo dešavaju, kao i da je sve prisutnija i opasnija pretnja po bezbednost iz sajber prostora.

Komentarišući to što u maju puni 58 godina kada mu po zakonu prestaje mu vojna služba, Dikoić je rekao da je „zakon je tu jasan i da tu nikakvih dilema nema“.

„Ja sam vojnik ove države, svestan svega što će doći. Uz spremnost da i posle penzije budem na raspolaganju Srbiji ako za to ima potrebe“, objasnio je Diković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.