U trendu

Ditman: Buduća nemačka vlada sigurno će podržati put Srbije ka EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je večeras da će buduća nemačka vlada sigurno biti vlada koja će podržati put Srbije ka Evropskoj uniji.

Ditman je u nemačkoj rezidenciji organizovao izborno veče povodom današnjih parlamentarnih izbora na kome je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ditman je rekao da će nemačke partije sada morati da razgovaraju o formiranju koalicije ali da se već sada može reći da će buduća vlada biti vlada koja je proevropska i koja podržava evropske integracije Srbije.

„Velika većina partija u Bundestagu su snažno za EU. Ne očekujem nikakve promene politike prema Uniji niti prema procesu proširenja EU“, izjavio je Ditman novinarima.

Prema rezultatima izlaznih anketa na današnjim izborima u Nemačkoj savez partija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel osvojio je najviše glasova, oko 32,5 odsto. Slede socijaldemokrate SDU sa oko 20 odsto glasova a u parlament je prvi put ušla i krajnje desničarska partija AfD koja je osvojila izmedju 13 i 13,5 odsto glasova.

Tokom izborne večeri u nemačkoj rezidenciji za goste je organizovano glasanje, na kome su na glasačkim listićima mogli da predvidjaju procenat koji će svaka partija osvojiti. Oni koji su bili najbliži dobili su nagrade, prva nagrada je bila teniski reket sa potpisom Novaka Djokovića a druga kofer nemačke kompanije Lufthanza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike