U trendu

Đ.Dejanović: Bojkot poslanika može da dovede do izbora

BEOGRAD – Odluka poslanika Saveza za Srbiju da bojkotuju rad Narodne skupštine može da blokira rad parlamenta i da dovede do novih izbora, smatra potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović.

„To je njihovo pravo. To je blokada Skupštine i može da vodi u izbore“, rekla je Đukić Dejanović na TV N1 upitana o najavi SZS i pojedinih samostalnih poslanika da od danas „aktivno“ bojkotuju rad parlamenta.

Na konstataciju novinara da poslanici, koji su se odlučili na bojkot, Đukić Dejanović je ukazala da mogu da blokiraju rad Skupštine, ako je neko od poslanika vladajuće većine sprečen da prisustvuje sednici.

„Poslanik, recimo, može da ima grip i da bude sprečen da dođe na sednicu“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Na podsećanje da je osudila nošenje vešala na građanskim protestima „Jedan od pet miliona“, a posebno kada to čini poslanik koji svoj stav može da izrazi iz poslaničke klupe, a na pitanje da li je to opoziciji omogućeno s obzirom na kritike da vladajuća koalicija podnošenjem stotina amandmana troši vreme za raspravu, Đukić Dejanović je kazala da je sadašnji poslovnik donet u vreme prethodne vlasti.

„Tu mi je savest potpuno mirna. Taj poslovnik, koji reguliše način korišćenja vremena, napravili su oni koji su sada opozicija“, rekla je bivša predsednica Skupštine Srbije.

Govoreći o nošenju vešala na protestima, izrazila je uverenje da među onima koji izražavaju svoje nezadovoljstvo na ulici ima onih koji taj gest osuđuju kao i ona i da veruju da je suština demokratije u dijalogu i civilizacijskom odnosu.

„Onima koji žive van Srbije i koji bi možda promenili stav prema našoj zemlji, šalje se loša poruka kada vide da u 21.veku oni koji protestuju nose vešala. To je civilizacijski neprihvatljivo, da ne govorim o asocijacijama na strah, užas, smrt…“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike