U trendu

DJB: Bez prave opozicije na izborima Skupština neće imati legitimitet

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je da sledeći saziv Skupštine Srbije neće imati legitimitet bez učešća „prave opozicije“ na izborima, te da vlast snižavanjem izbornog cenzusa pokušava da ga stvori.

„Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojovidne, Srpska radikalna stranka i slične stranke i pokreti bliski vlastima nemaju moć da to učine. Gradjani znaju da oni nisu opozicija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da inicijativa za snižavanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, za koju su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke poslali zvaničan predlog Skupštini, neće uticati na poboljšanje izbornih uslova.

„To nije lek ni za kontrolu medija, ni za nesredjene biračke spiskove, ni za ucene i zastrašivanje birača. Jedino što vlast spuštanjem cenzusa želi da postigne jeste: da ništa ne promeni, a da nakon izbora ne bude sama u parlamentu, nadajući se da će uvodjenjem sebi bliskih minornih stranaka i pokreta uspeti da stvori privid legitimiteta sledećeg saziva“, navodi Dosta je bilo.

Taj pokret je istakao da pretnja bojkotom izbora daje rezultate, da je to jedini način da se u Srbiji „oslobodi izborni proces“ i dodao da opozicija treba da istraje na svojim zahtevima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar