U trendu

DJB i Dveri: Vladajuća većina bahata i nasilna prema opoziciji

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da je opozicija napustila sednicu, jer je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekršila Poslovnik o radu parlamenta i nije dozvolila opoziciji da postavi pitanja, „čime je nastavljeno nasilje nad opozicijom“.

„Ovo je nastavak nasilja u skupštini i primene različitih aršina, jedna pravila važe za vladajuću većinu, a potpuno druga za opoziciju. To nećemo tolerisati“, rekao je Radulović novinarima u Skupštini.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se nastavlja bahato i drsko vodjenje sednice Skupštine i da je kompletna opozicija zbog toga bez obzira na ideološke i druge razlike složno napustila sednicu.

„To je važna poruka da neće moći da se na ovako bahat način vodi skupština. Moraju da shvate da imaju ozbiljnu opoziciju koja ima pravo da postavlja pitanja utorkom i četvrtkom i pravo koje nam Poslovnik daje nam ne može uskratiti“, rekao je Obradović.

Kako je istakao, „ako Maja Gojković misli da može da se ponaša kao gospodar Skupštine neće moći, ona je samo prva medju jednakima i njena je obaveza da se stara o primeni Poslovnika i u skladu sa Poslovnikom, a ne voljom većine i Aleksandra Vučića“.

Prema njegovim rečima, važno je da je danas opozicija pokazala jedistven nastup.

On je izrazio nadu da će opozicija i ubuće nastupati zajedno kada su ugrožena elementarna prava u Skupštini, na nastupajućim predsedničkim izborima i svakom drugom mestu gde se ugrožava demokratski poredak.

Salu su na početku rada pored poslanika Dveri i DJB napustili i SRS i DS.

Salu nisu napustili SDS, LSV i LDP.

U Poslovniku je navedeno da se pitanja mogu postaviti na početku rada svakog utorka i četvrtka, nakon utvrdjivanja broja poslanika, a pre prelaska na raspravu.

Stoga poslanici LDP, kako su rekli agenciji Beta, smatraju da Poslovnik nije prekršen pozivajući se na član Poslanika 287 stav dva, odnosno jer je rasprava završena juče, a danas je odredjen dan za glasanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.