U trendu

DJB: NATO bombardovanje suprotno svim važećim principima medjunarodnog prava

Pokret Dosta je bilo (DJB) je povodom 20. godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, ocenio da je „ta akcije izvedena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a i suprotno svim važećim principima medjunarodnog prava“.

Kako se navodi u saopštenju, DJB je podsetio da su zemlje „koje su tokom tih 78 dana prosipale bombe i koje su više od 2000 civilnih žrtava cinično nazivale ‘kolateralnom štetom’, mahom su bile saveznice Srbije iz prethodna dva svetska rata“.

„Zarad ostvarivanja svojih tadašnjih geopolitičkih interesa, njihove tadašnje globalističke političke elite pokidale su istorijske veze sa Srbijom i surovo ilustrovale da u spoljnoj politici ne postoje prijateljstva, već samo interesi“, navodi se u saopštenju i dodaje da je i „pogrom srpskog stanovništva na Kosovu 17. marta 2004. naišao na gromoglasno ćutanje i prećutno odboravanje istih globalističkih vlada svetskih sila tog vremena“.

DJB je naveo da i dve decenije kasnije „rezultat te nerazumne i protivpravne vojne agresije ugrožava opstanak srpskog stanovništva na Kosovu“ i da je ono „svakodnevno izloženo maltretiranjima, zastrašivanjima i pretnjama, dok se njihova i imovina Srbije brutalno otimaju, a kulturna dobra, crkve i manastiri, ruše i pale“.

Dodaje se da „uprkos toj činjenici, države koje su bombardovale Srbiju nastavljaju da ignorišu Rezoluciju 1244 UN-a“ i da i dalje „pokušavaju da Kosovo otrgnu od Srbije“.

„Svetskom i evropskom politikom duvaju neki novi vetrovi. Duh suverenizma potiskuje zlo bankarskog gobalizma i političare koji su ga podržavali. Istorijsko mesto Srbije je na strani slobode, demokratije suverenih zemalja Evrope i sveta“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.