DJB: Obrazloženje za hitnost Zakona o Vladi vredja zdrav razum

Pokret Dosta je bilo (DJB) oštro je danas negodovao zbog „hitnosti“ zakazivanja sednice Skupštine Srbije o Predlogu zakona o ministarstvima i njegovog stupanja na snagu, ocenivši da obrazloženje predlagača „vređa zdrav razum poslanika i gradjana Srbije“.
 
„Poslanici su po ko zna koji put dobili poziv da dođu na sednicu zakazanu po hitnom postupku 24 sata i 50 minuta pre njenog održavanja, i da na njoj raspravljaju o Zakonu o ministarstvima koji je takođe predložen po hitnom postupku čija hitnost je toliko hitna i da, nakon što bude usvojen, stupa na snagu takođe po hitnom postupku“, naveo je Pokret u saopštenju.

Kako je naveo DJB, razlozi za donošenje predloženog zakona po hitnom postupku su da se spreče štetne posledice po rad organa i organizacija, jer je ocenjeno da bi osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva za evropske integracije u znatnoj meri doprinelo unapređenju društvenih odnosa u oblastima za koje se ta dva ministarstva obrazuju, kao i efikasnijem radu državne uprave.

DJB navodi i da je razlog da taj Zakon stupi na snagu ne osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasnika, već istog dana, da se što pre steknu uslovi za početak rada ta dva ministarstva.

„U zemljama u kojima zaista postoji Skupština koja zaista vrši svoju Ustavnu ulogu nadzora i kontrole izvršne vlasti, kao i u onim u zemljama u kojima postoje slobodni mediji, postavila bi se pitanja koje su to štetne posledice koje bi nastupile, kolika bi šteta bila i ko bi pretrpeo tu štetu“, navodi Pokret.

DJB pita koliko je „tih štetnih posledica“ nastupilo u prethodnih pet godina dok nisu bila ta dva ministarstva, i „ko je i kako ocenio znatnost doprinosa“ unapređenju društvenih odnosa.

„Jedino suvislo obrazloženje ovakvog vređanja i nepoštovanja Skupštine, poslanici DJB uspevaju da dobiju od SNS-a samo tokom skupštinske rasprave. A ono suštinski glasi: ‘Šta hoćete, tako je rađeno i pre nas’. U prevodu: Može nam se, jer kao i za vreme prethodne vlasti, nikakvih posledica nema za ovakvo ponižavanje Parlamenta i demonstraciju brutalne sile vladajuće većine“.

DJB je poručio građaima da imaju izbor i da nisu svi isti.

„Mi ovakve i slične stvari nikada nećemo raditi“, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike