U trendu

DJB podneo tužbu protiv Ministarstva, Ministarstvo poziva na uvid u dokumentaciju

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je 15. juna podneo tužbu protiv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je odbacilo njihovu prijavu za upis u Registar političkih stranaka.

DJB je ocenio da je reč o očiglednom pokušaju da se spreči i oteža opoziciono političko delovanje.

Ministarstvo je navelo da prijavu odbacilo, jer je utvrdilo da su na propisanom obrascu dostavljene 673 izjave od ukupnog broja predatih (10.174) i da postoji nerešeni sudski spor sa strankom „Nijedan od ponudjenih odgovora“, koja je tražila preimenovanje u „Dosta je bilo“.

„Ta prijava (Nijedan od ponudjenih odgovora) odbačena je Rešenjem Ministarstva u oktobru 2016. godine, nakon čega je stranka ‘Nijedan od ponudjenih odgovora’ u novembru 2016. godine pokrenula tužbu pred Upravnim sudom, kako bi rešenje Ministarstva bilo poništeno“, navelo je Ministarstvo.

DJB je naveo da Ministarstvo nije objasnilo šta je pogrešno  u formularu koji je uzet sa sajta Ministarstva.

„Sve osnivačke izjave su predate na formularu koje Ministarstvo propisuje u elektronskom obliku kao Word fajl na svom sajtu. Neshvatljivo je da je sličan formular sa gotovo identičnim sadržajem koji je popunjavao isti softver prošao bez ikakvih problema već tri puta: dva puta za parlamentarne, i jednom za predsedničke izbore“, naveo je DJB.

Ministarstvo je pozvalo zainteresovane strane da ostvare uvid u predmetnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a da „Dosta je bilo“, kao podnosilac prijave, uvid u predmetne spise može ostvariti i prema Zakonu o opštem upravnom postupku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.