U trendu

DJB: Policija lišila slobode poslanicu Branku Stamenković i portparolku DJB-a

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je policija ispred ulaza u televiziju Hepi (Happy) „lišila slobode poslanicu i predsednicu DJB Branku Stamenković i portparolku tog pokreta Hanu Adrović“.

DJB je naveo da su njima dvema oko 13 časova u ulici Aleksandra Dubčeka ispred te TV nakon akcije DJB pod nazivom „Mesto zločina“ prišli policajci „koji su odbili da se legitimišu i od svih prisutnih zatražili lične karte“.

„Uprkos činjenici da je ekipa DJB sve vreme bila na javnom prostoru, tj. na ulici ispred ulaza u zgradu TV Hepi, Branka Stamenković i Hana Adrović lišene su slobode i fizički sprečene u pokušaju da se udalje, uz obaveštenje da uskoro dolazi policijska patrola da ih privede u policijsku stanicu u Zemunu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „jednom prisutnom članu pokreta DJB, koji je snimao to lišavanje slobode, prisutni policajac u civilu oteo mobilni telefon i izbrisao snimak“.

DJB je naveo da su Stamenković i Adrović bile „više od sat vremena uhapšene ispred ulaza u TV Hepi“ uz kako naovodi DJB „obrazloženje da je u zgradi televizije ‘štićeno lice'“.

„Na kraju se najavljena policijska patrola nije pojavila, već se samo pojavio inspektor u civilu koji je prisutnima vratio oduzete lične karte i pustio na slobodu Adrović i Stamenković, bez objašnjenja na koji način su one to ugrozile bezbednost ‘štićenog lica'“, navodi se u saopštenju i dodaje da „policija ima dužnost da svakom gradjaninu koga liši slobode izda rešenje o zadržavanju“.

DJB je zatražio od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića odgovori na pitanja „da li su Adrović i Stamenković zatečene u izvršenju nekog krivičnog dela i kog“, zatim šta će preduzeti protiv odgovornih lica u MUP-u „koja su lišila slobode članice DJB ukoliko nisu počinile krivično delo“.

Ministar je upitan i „šta gradjani mogu da očekuju od policije kada ona lišava slobode poslanicu u Skupštini“.

Stamenković i Adrović predvodile su danas akciju DJB „Mesto zločina“ koja imala za cilj „da ulaze u zgrade svih vodećih TV elektronskih i štampanih medija u Srbiji obeleži kao mesto zločina na kome se svakodnevno krši Zakon o javnom informisanju“ i da je akcija izvedena „bez ikakvih problema ispred ulaza u zgrade Kurira, Večernjih novosti, Blica, Studija B i Pinka“.

DJB će od Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine tražiti hitno sazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o „prekoračenju ovlašćenja policijske jedinice ‘štićenog lica’ i zadržavanju i lišavanju slobode Adrović i Stamenković, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.