U trendu

DJB traži da Skupština razmotri razloge opadanja stope vakcinacije u Srbiji

Poslanica Dosta je bilo (DJB) Branka Stamenković saopštila je danas da je Odboru za zdravlje Skupštine Srbije podnela predlog za održavanje javnog slušanja o razlozima opadanja stope vakcinacije u Srbiji.

Stamenković je na konferenciji za novinare rekla da iz godine u godinu broj dece koji se vakciniše opada i preti da ugrozi „kolektivni imunitet“, a da je u javnosti stvorena pogrešna slika da je antivakcinalni lobi isključivi krivac za to.

„Odgovorno tvrdim da antivakcinalni lobi nije navažniji uzrok pada vakcinacije, a glavna dva razloga pada vakcinacije su neredovna distribucija obaveznih vakcina do koje dolazi zbog kašnjenja u nabavci i višemesečne nestašice, i neorganizovanost predškolskih i školskih dispanzera“, rekla je Stamenković.

Ona je kazala da podaci Instituta za javno zdravlje Srbije ukazuju na te probleme i da taj institut svake godine daje preporuke šta država treba da preduzme da ne bi došlo do sporadičnih epidemija bolesti za koje su svi mislili da su iskorenjene.

„Država umesto da posluša struku i otkloni probleme Ministarstvo zdravlja prebacuje odgovornost na antivakcionalni lobi. Taj lobi ima odredjeni uticaj, ali taj uticaj nije presudan. Postoje mnoge stvari koje država može da uradi da podigne obuhvat vakcinacije iznad 95 odsto“, rekla je Stamenković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar