U trendu

DJB: Vlast smanjuje cenzus kako bi neutralisala štetu zbog bojkota opozicije

Pokret Dosta je bilo ocenio je da najavljeno spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predstavlja pokušaj vlasti da „neutrališe štetu koju trpi, jer jedan deo opozicije bojkotuje parlamentarne izbore“.

DJB navodi da vlast spuštanjem cenzusa „panično pokušava“ da u parlament ubaci „nerelevantne političke grupacije koje tek glume opoziciju, a u stvari su bliske vlastima“.

„Plan je da lažnu opoziciju, koju bi na ovaj način uvela u parlament, vlast nakon izbora iskoristi za stvaranje dimne zavese kaobajagi legitimiteta budućeg saziva Skupštine“, piše DJB u saopštenju.

Vlast, kako je naveo DJB, spuštanje cenzusa u javnosti i pred Evropskom unijom pokušava da prikaže kao unapredjenje procesa demokratije u Srbiji.

„Ovako drastične izmene izbornog zakonodavstva tri meseca pred izbore, i to bez konsultacija i konsenzusa medju svim relevantnim političkim faktorima, samo dodatno urušavaju već drastično ugroženu demokratiju u Srbiji“, navodi se u saopštenju DJB.

Pokušaj vlasti da tri meseca pred izbore smanji izborni cenzus dokaz je, ocenio je DJB, da „opoziciona pretnja bojkotom daje rezultate i da u toj pretnji treba istrajati“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.