U trendu

DJB: Vučić hoće da spreči prikupljanje potpisa za izbore preko notara

Pokret „Dosta je bilo“ ocenio je danas da će predstojeći izborni proces biti pod nedozvoljenom kontrolom vladajuće stranke ukoliko se hitno ne promeni odredba zakona prema kojoj će od 1. marta samo notari moći da overavaju potpise i izjave birača za podršku predsedničkom kandidatu ili izbornoj listi. 

„Javni beležnici su birani u koruptivnom procesu i po partijskom ključu Srpske napredne stranke (SNS), tako da će ova stranka imati apsolutnu kontrolu nad izbornom registracijom kandidata ili stranaka. Ovo je neprihvatljivo. Lider pokreta ‘Dosta je bilo’ Saša Radulović je u cilju zaštite ustavnog prava na slobodne izbore juče podneo Predlog zakona kojim se zahteva hitna promena Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa“, kaže se u saopštenju DJB.

Kako se navodi, taj predlog predvidja da osnovni sudovi i opštine nastave da overavaju potpise kojima birači podržavaju izbornu listu za republičke, pokrajinske i lokalne izbore i predsedničke kandidate, kao i potpise osnivača političke stranke. 

„Predlogom zakona se zahteva i produžetak roka za još godinu dana za sve overe, odnosno da notari tek za godinu dana dobiju ekskluzivno pravo na overe izjava i potpisa, jer javnobeležnička mreža nije popunjena“, ističe DJB.

Pokret „Dosta je bilo“ je ocenio da su javni beležnici birani u netransparentnom i koruptivnom postupku i da nikada nisu otklonjene sumnje da su javnobeležnički ispit položili samo oni sa članskom kartom SNS, da je upis plaćan paprenim partijskim reketom, kao i da su priliku na dobru zaradu dobijali samo „poslušni i interesno uvezani kadrovi koji nisu imali potrebne kvalifikacije ni iskustvo za taj posao“.

„Nedopustivo je da izborni proces bude pod kontrolom jedne stranke i da se SNS-u omogući da blokira prikupljanje potpisa za opozicione kandidate“, dodaje se u saopštenju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.