DJB:Aleksandra Tomić pobegla od rasprave na Odboru za monitoring Saveta Evrope

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da poslanica Srpske napredne stranke i šefica srpske delegacije pri Skupštini Saveta Evrope Aleksandra Tomić nije bila na sastanku Odbora za monitoring Saveta Evrope u Londonu na kom je na dnevnom redu bila i rasprava o Srbiji.

„Suočena sa situacijom u kojoj bi pred Odborom morala da odgovara na komentare Branke Stamenković, narodne poslanice i predsednice DJB, šefica Tomić je očigledno procenila da joj se više isplati da raspravu u potpunosti izbegne“, ocenjuju iz DJB.

Kako su u saopštenju naveli, „unutar radnih tela Saveta Evrope SNS nema mogućnost isključivanja mikrofona i uskraćivanja reči Branki Stamenković, kao što to redovno čini u Narodnoj skupštini Srbije, a znajući to, Aleksandra Tomić je pobegla od svoje obaveze predstavljanja Srbije na Odboru za monitoring“.

Iz DJB navode da Savet Evrope nije EU i da Savet Evrope je organizacija koja okuplja sve države Evrope.

„U Savetu Evrope EU birokrate, Nemačka i najjača EU politička grupacija EPP čije je SNS član, nemaju glavnu reč i ne mogu da zaštite SNS. EU već duže vreme pokušava da marginalizuje Savet Evrope i postavi se kao jedini predstavnik država Evrope“, ocenjuju iz DJB.

Iz tog pokreta navode i da se Srbija nalazi u procesu monitoringa od samog pristupanja Savetu Evrope, 2003. godine. Odbor za monitoring periodično priprema izveštaje o stanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji, analizirajući u kojoj meri je Srbija ispunila standarde na koje se obavezala prilikom pristupanja ovoj evropskoj organizaciji. Trenutno je u izradi jedan takav izveštaj, koji će nakon usvajanja na Odboru postati javan i doći na dnevni red zasedanja Skupštine Saveta Evrope.

„Aktuelna vlast već godinama od Saveta Evrope traži da Srbija izadje iz procesa monitoringa, ali šanse za to su izuzetno male, jer ocene nezavisnih međunarodnih organizacija za praćenje medijskih sloboda i sloboda uopšte, jasno govore o nazadovanju. Srbija je na listi medijskih sloboda pala za 31 mesto u poslednje tri godine, a međunarodna organizacija Fridom Haus degradirala je Srbiju iz kategorije ‘slobodnih’ u kategoriju ‘delimično slobodnih’ zemalja“, navodi se u saopštenju i dodaje da se očekuje da novi izveštaj o Srbiji bude usvojen u Skupštini Saveta Evrope do kraja 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.