U trendu

Djilas: Podneli smo krivičnu prijavu protiv Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Djilas izjavio je danas da je Savez za Srbiju podneo krivičnu prijavu za falsifikovanje dokumenata protiv potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zato što, kako tvrdi, postoje dokazi da je falsifikovao fakultetsku diplomu.

Na konferenciji za novinare u prostorijama SZS u Beogradu on je kazao da su danas podnete prijave protiv ljudi sa Univerziteta Megatrend koji su bili članovi nostrifikacione komisije, protiv dekana tog fakulteta Mirka Kulića, kao i da je podnet zahtev Prosvetnoj inspekciji za inspekcijskim nadzorom Univerziteta Megatrend.

Djilas je istakao se Stefanović 2005. godine obratio Univerzitetu Megatrend u Beogradu sa zahtevom da mu nostrifikuju diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji na Megatrend Internešnal (Megatrend International Expert Consortium Limited), ali da ta firma u Engleskoj nikada nije bila registrovana za obrazovanje.

„Prema podacima koje smo dobili u britanskoj Agenciji za privredne registre, ta firma se nikada nije bavila obrazovanjem. Samim tim tvrdnja Nebojše Stefanovića da je završio fakultet prema britanskom obrazovnom sistemu je neistina. On je predajom dokumenata fakultetu Megatrend u Beogradu 2005. godine izvršio krivično delo falsifikovanje dokumenata“, kazao je Djilas.

On je kazao da očekuje od Stefanovića da gradjanima pokaže svoju studentsku i boravišnu vizu u Engleskoj na najmanje tri godine, kako bi dokazao da je završio fakultet.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da „ne samo da je doktorat Nebojše Stefanovića plagijat“, već da on „nema završen ni fakultet“.

„Rešenjem o nostrifikaciji Megatrenda, a samim tim i omogućavanjem Stefanoviću da nastavi postdiplomske studije izvršeno je krivično delo“, kazao je Obradović.

On je dodao da su članovi Komisije za ocenu podobnosti kandidata Fakulteta za poslovne studije Megatrenda Ana Milićević i Tatjana Cvetkovski nakon nakon svog učešća u toj komisiji napredovale.

„Ana Langović Milićević je trenutno državni sekretar Ministarstva prosvete, pretpostavljam da je to preporuka da dodje na tu poziciju. Tatjana Cvetkovski je član nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju“, rekao je Obradović.

On je kazao da je to dovoljan razlog da Stefanović podnese ostavku na sve državne i stranačke funkcije, a da sa tim i čitava vlada padne.

Djilas je povodom izjave minstara unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da je pokrenuta istraga zbog sumnje da je njegova kompanija zajedno sa nekadašnjim delom rukovodstva RTS-a, „učestvovala u kupovini različitih televizijskih emisija pod uslovima koji nisu predvidjeni zakonom“ kazao da je to laž.

„Moja kompanije je uvek radila sve u skladu sa zakonu, ja nisam u njoj od 2005. godine. Samim tim, nema nikakve istrage protiv mene“, rekao je on.

Djilas je najavio da će tokom nedelje održati konferenciju za novinare na kojoj će dokazati da ništa od tvrdnji ministra Stefanovića nije tačno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.