U trendu

Djordjević: Ako opozicija izadje na izbore daće legitimitet Vučiću

Predsednik Pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević pozvao je danas lidere opozicionih stranaka koje su bojkotovale prethodne izbore da ne izadju ni na naredne jer će i oni, kako je rekao, biti lažni i namešteni i upozorio ih da će, u suprotnom, dati legitimitet vlasti Aleksandra Vučića i razočarati svoje birače.

„Naprednjacima za uspešne izbore ne trebaju ni Tadić, ni Zelenović, ni Zoran Živković i Boško Obradović, ni DSS, POKS ili Zavetnici na listi – treba im ono što javnost vidi kao jezgro opozicije, a to su Demokratska stranka, Narodna stranka i SSP“, naveo je Djordjević u otvorenom pismu liderima tih stranaka koje je upitao „koga lažu“ kada tvrde da se još premišljaju oko toga da li će izaći na izbore.

Djordjević je ocenio da je njihov izlazak na izbore izvestan ali da najveći zagovornici toga nisu opozicioni glasači, već funkcioneri tih stranaka koji očekuju da budu na vodećim mestima na listi.

„Tu odluku još ne saopštavate iz dva razloga: prvi, jer još niste uspeli da se dogovorite oko podele mesta na listi. Drugi, jer još ne znate kako to da saopštite biračima, da objasnite zašto sada odjednom bojkot nije dobra ideja, iako je, uz sve manjkavosti u organizaciji, dao dobar rezultat. Bojkot je, naime, ogolio autokratiju i izabrao vladu koja ima većinu od 243 poslanika u parlamentu, što je nevidjeno na evropskom kontinentu od pada komunizma“, naveo je on.

Lider Pokreta „Oslobodjenje“ je upitao lidere opozicije šta se tačno promenilo od kada su bojkotovali izbore i da li su izborni i medijski uslovi drugačiji.

„Da li se Vučiću klima podrška pa vidite šansu da srušite ovaj lopovski režim? Ili vašim strankama vrtoglavo raste podrška? Da li je režim manje kriminalan, nakon Ritopeka i Belivuka? Da li se klatno geopolitike okrenulo pa je režim izgubio podršku zapada, a vi je dobili? Ništa od toga se nije desilo i ništa ne može da opravda promenu odluke, osim sebične kalkulacije – vašim strankama će biti bolje ako osvojite koji mandat u skupštini. Ne Srbiji, ne glasačima, isključivo vašim strankama“, naveo je on.

Djordjević je ocenio da te stranke na izborima čekaju kupovina glasova, medijski mrak, pritisak, ucene i satanizacija i upitao njihove lidere „koga lažu da imaju neke šanse na takvim izborima“.

„Znate i sami na šta će izbori da liče. Vučić bi izgubio slobodne izbore. Ali poslednji pošteni i slobodni izbori u Srbiji organizovani su 2012. godine. SNS ih nikada nije organizovala. Mafija nikada neće napraviti poštene izbore. Vi se nadate da ćete prevaliti cenzus ili čak osvojiti neki procenat više. A zamislite samo da smo na ulice izveli makar polovinu ili trećinu od broja glasača koje očekujete, i to na dan glasanja – sprečili bismo lažne izbore i počeli rušenje ovog nakaradnog režima“, naveo je on.

Prema njegovoj oceni, oni se i ne bore za smenu vlasti već isključivo da budu poslanici, zbog čega su se „ponižavali“ u dijalogu, moleći ustupke od evropskih posrednika koji „očigledno podržavaju Vučića“.

„Idete na noge Bakarecu i Marijanu Rističeviću, očekujući neku mrvicu sa njihovog stola. Dajete legitimitet ovoj vlasti samim učešćem u tim nameštenim procesima. I pred zapadom, koji traži da Vučić održava predstavu demokratije, i pred domaćim glasačima. Vaše učešće na izborima Vučiću daje podršku za nastavak pljačke i izdaje“, smatra on.

Djordjević je ocenio da je opozicija pred ponorom i da ima samo još jedan korak da povuče i Srbiju u njega za narednih pet godina.

„Ali isto tako, u tom jednom koraku vi možete da se zaustavite, promislite i predjete na stranu naroda – pa da svi zajedno sa narodom srušimo ovu nenarodnu kriminalnu vlast. Dajem vam zato priliku i izlaz – nemojte da izadjete na lažne i nameštene izbore. Nemojte da se lažemo“, naveo je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar