Djordjević i Mali položili vence u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju

Polaganjem venaca u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda odali su poštu žrtvama bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, koji je predvodio ceremoniju polaganja venaca, rekao je da su Srbi u istoriji uvek bili na pravoj strani, pa tako i u Drugom svetskom ratu, ali da je u tom ratu bilo mnogo žrtava.

„Naša dužnost i obaveza je da se sećamo tih vremena i žrtava, koje su dale svoje živote upravo da bismo mi danas živeli u slobodi. Njima svima hvala na tome, a nama je obaveza da to sačuvamo“, rekao je Djordjević.

U ime grada venac je položio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Na današnji dan pre 77 godina Beograd je još jednom razaran i uništen. Samo ovde u ovoj Aleji sahranjeno je 1992 gradjana koji su tog dana poginuli, ali smo iz tog rata izašli kao pobednici“, rekao je Mali.

6. aprila 1941. počelo je bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu. Samo toga dana broj žrtava bio je izmedju 2.700 i 4.000, uništeno je više stotina objekata, medju kojima je pogodjena i u potpunosti izgorela Narodna biblioteka Srbije koja se nalazila na Kosančićevom vencu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike