U trendu

Djordjević (Oslobodjenje): Ni Vučić ni Kostić nemaju pravo da se odriču Kosova

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević ocenio je da jedna osoba nema pravo da se odriče Kosova i Metohije „ni u pravnom ni u metafizičkom smislu“, nezavisno od toga da li je ta osoba predsednik Srbije ili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Djordjević je u saopštenju ocenio da se predsednik SANU Vladimir Kostić, tokom svog poslednjeg javnog nastupa, „govoreći o pitanju Kosova i Metohije služio argumentima ‘nedostojnih kafanske rasprave, a kamoli jednog akademika'“, odnosno koristeći lične i anegdotalne primere.

„On kao dokaz da Kosovo nije srpsko iznosi to što je morao da daje dokumenta prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju i što mu je tamo neko rekao da ne sme da ide u neke ulice. U mnogim gradovima u svetu postoje ulice gde se ne preporučuje šetnja, pa ih niko ne proglašava teritorijom druge države“, naveo je Djordjević.
Povodom poruke koje je Kostić uputio vladici diseldorfskom i nemačkom SPC Grigoriju, da se „u razmatranju Kosova i Metohije ostavi parola pod kojima se Srbi osećaju herojski“, Djordjević dodaje da je predsednik SANU zaboravio „koja institucija je vekovima održala srpski narod i Srbiju na Kosovu, posebno u strašnim danima nakon povlačenja vojske i policije 1999. godine“.

„Zbog tog iskustva stav (Srpske pravoslavne crkve) po ovom pitanju se mora uzeti ozbiljno, posebno jer je SPC praktično jedina važna institucija u državi u kojoj se čuju glasovi suprotstavljeni Vučiću“, dodao je DJordjević.

Lider pokreta „Oslobodjenje“ optužio je Kostića da je „poveo hajku na vladiku Grigorija, paralelno sa režimskim tabloidima, ministrima u vladi… ali i karikaturama iz režimske opozicije“.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je tražio partnere u opoziciji koji će mu pomoći u izdaji Kosova i nije ih našao pošto tamo nema nikog kredibilnog. Onda je tražio u Crkvi i nije uspeo. Sada se okrenuo Akademiji. Saučešće Vučiću u poslu ubedjivanja Srba da se odreknu Kosova je posao nedostojan predsednika SANU“, kazao je Djordjević.

On je dodao i da je uporedjivanje Vučića sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem „degutantno“.

„Čarnojević je spasavao narod i crkvu, Vučić njima trguje kao na pijaci“, rekao je Djordjević i dodao da je „dobro što je Kostić podsetio javnost da je i 2015. godine tvrdio da je Kosovo nezavisno“.

Kako se navodi u saopštenju „Oslobodjenja“, i te 2015. godine je „trebalo anestezirati Srbe“, nakon što su potpisani sporazumi koje je tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači „nazvao de fakto priznanjem Kosova“.

„Sada je Vučić potpisao Vašingtonski sporazum i nakon toga predao Kosovu energetiku. U ovih šest godina izmedju dva Kostićeva javljanja, Vučić je predao sve atribute srpske državnosti Albancima. Od zadataka koje je dobio ostalo je još samo da potpiše pravno obavezujući sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom i da Kosovo dobije stolicu u UN. Neka se spremi akademik Kostić i za te prilike“, poručio je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.