U trendu

Djordjević: Planiramo obnovu memorijala posvećenih palim ruskim borcima u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević danas je u razgovoru sa zamenikom ministra odbrane Rusije Dimitrijem Bulgakovim kazao da je u narednom periodu planirana obnova i rekonstrukcija nekih ratnih memorijala posvećenih poginulim ruskim borcima na teritoriji Srbije, medju kojima je Groblje oslobodilaca Beograda.

„Groblje oslobodilaca Beograda je prvo u planu. Na tom mestu su sahranjeni borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i borci Crvene armije. Ovo groblje je od velikog istorijskog i kulturnog značaja za oba naroda, čuva sećanje i pokazuje bratsku ljubav dva naroda koji su se uvek borili na istoj strani“, kazao je Djordjević, a prenelo Ministarstvo za rad.

On je kazao da Srbija i Rusija imaju dobru saradnju u oblasti odbrane koja odražava strateško partnerstvo i da je zaštita vojnih memorijala na teritoriji Srbije pod ingerencijom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna na čijem je čelu.

„Sporazum o statusu vojnih memorijala predstavlja primer očuvanja i unapredjenja tradicionalno dobrih Srbije i Ruske Federacije. Nastojaćemo da vodimo računa o memorijalima podignutim u čast heroja koji su dali živote za slobodu i nezavisnost naših naroda“, kazao je Djordjević.

Djordjević je kazao da će Srbija ove godine imati niz manifestacija, značajnih godišnjica, posebno kada je reč o obeležavanju 100. godina od početka Prvog svetskog.

Zamenik ministra odbrane Rusije general Bulgakov rekao je da je svaki susret sa predstavnicima državnog vrha Srbije pokazatelj dobrih istorijskih odnosa i očuvanje tradicije.

„Naše dve zemlje imaju zajedničke interese, jačanje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u očuvanju sećanja na tradiciju i istorijsko savezništvo, koje se i danas odslikava u vojnoj i vojno tehničkoj saradnji. Moskva u zvaničnom Beogradu vidi iskrenog partnera koji se zalaže za osnovne principe medjunarodne bezbednosti i prava, kao i ključnog faktora mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, kazao je Bulgakov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.