U trendu

Djordjević: U 2017. godini još 1.100 radnih mesta u Vojsci Srbije

Ministar odbrane Zoran Djordjević najavio je večeras u Beogradu da će Vojska Srbije (VS) ove godine primiti u radni odnos još 1.100 profesionalnih vojnika.

Ministar je to rekao u Domu Garde, gde su on i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković priredili pijem povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Miroslav Latinović, predstavnici Vlade, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, crkava i verskih zajednica, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Srbiji i drugi gosti.

Ministar je praznik čestitao svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji izvršavaju sve postavljene zadatke, pružaju pomoć lokalnim vlastima i stanovništvu kada je to potrebno, organizuju i izvode vežbe na domaćim i stranim poligonima, predstavljajući, kako je rekao, „državu i narod na najbolji način“.

„Naši pripadnici neprekidno su angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti i na granici, zajedno s pripadnicima MUP-a, pružajući svoj maksimalni doprinos kao nosioci zadataka u rešavanju migrantske krize“, istakao je Djordjević.

„Danas sa ponosom kažemo da smo u Evropi u vrhu zemalja po brojnosti u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU. Trenutno se u mirovnim misijama nalazi 328 naših pripadnika, prisutni smo u 10 zemalja u okviru 11 mirovnih misija, pod okriljem UN i EU“, rekao je ministar odbrane.

Djordjević je rekao da „Srbija sledi politiku vojne neutralnosti koja joj omogućava aktivnu saradnju sa svima, a pripadnici Vojske Srbije učestvuju na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi na vežbama u zemlji i inostranstvu, sa pripadnicima oružanih snaga svih partnerskih zemalja, sa Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama regiona, kao i u vežbama u okviru NATO i Programa Partnerstvo za mir“.

Vojska je, nastavio je on, „nezaobilazan činilac naučnog, tehnološkog i svakog drugog vida razvoja Srbije“, a Ministarstvo odbrane je „predvodnik u ovoj oblasti, kao neko ko je prepoznao potrebu neprestanog učenja i usavršavanja, što smo i dokazali ugovorom o dualnom obrazovanju sa Ministarstvom prosvete“ čime se želi da se sistem odbrane upotpuni, i popuni mladim ljudima koji će imati praksu u Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, rekao je Đorđević, omogućava mladim ljudima da dobrovoljno služe vojni rok što su oni prihvatili u velikom broju, sa željom da se potom i radno angažuju u Vojsci Srbije, te je ove godine obezbedjeno još 1.100 takvih radnih mesta.

Ministar je rekao da je Vlada Srbije „stvorila stabilne uslove i zdravu osnovu za povećanje standarda naših pripadnika“, a uloženi su i „veliki napori u pogledu opremanja, osavremenjavanja i modernizacije Vojske Srbije“ što će se činiti i ubuduće.

Djordjević je naveo opremanje RV i PVO, a kao i Kopnene vojske savremenim artiljerijskim oruđem i opremom, i predstojeći završetak opremanja prvih 1.500 vojnika „najsavremenijom opremom za brzo reagovanje“ što će se nastaviti da bi „svaki naš vojnik bio već sada vojnik 22. veka“.

Ministar odbrane je rekao da je modernizacija vojske uslovljena razvojem domaće namenske industrije koja je „s pravom prepoznata kao pokretač celokupne privrede Srbije“.

Ta preduzeća „uspeli smo da konsolidujemo i danas ona posluju bez dugova, plaćaju sve poreze i doprinose. Izvoz namenske industrije prošle godine uvećan je tri puta u odnosu na 2012. godinu, dok se ove godine očekuje 20 odsto veći izvoz nego prethodne“, rekao je ministar, dodavši da je zato Vlada odlučila da investira u namensku industriju 43 miliona evra, što će doneti nova radna mesta, rast proizvodnje i povećanje izvoza.

Ministar je za podršku i saradnju zahvalio svim državnim organima i institucijama i svim partnerima van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, „naročito Vladi i predsedniku Republike Srbije, kao i svim pripadnicima stranih armija sa kojima su, kroz zajedničke vežbe, pripadnici našeg sistema odbrane stekli neka nova iskustva i prijateljstva“, piše  saooštenju Ministarstva.

Vojska Srbije praznuje 23. april u znak sećanja na dan kada je 1815. godine doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike