U trendu

Djordjević: Uvodi se red u elektronsku trgovinu

Novim zakonom o trgovini biće regulisana oblast elektronske trgovine koja u Srbiji ubrzano raste, izjavio je danas ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

Obrazlažući poslanicima predloge zakona, Djordjević je istakao da je prošle godine 1,8 miliona ljudi trgovalo preko interneta, što je rast od 50 odsto u odnosu na 2015. godinu.

On je dodao da je elektronska trgovina u 2018. godini ostvarila promet od 317 miliona dolara i da je zato neophodno tu oblast zakonima bolje urediti.

Uvode se on-line prodavnice, reguliše trgovina preko posrednika, tako da roba ide od proizvodjača direktno do korisnika, a ukoliko postoji sumnja u nepravilnosti, postojaće mogućnost da „tajni kupac“ (mystery shopper), proveri poslovanje.

Kako je istakao Djordjević, novi zakon ima za cilj suzbijanje sive ekonomije, a biće jasno definisana pravila za sniženja, kako kupci ne bi, kao do sada, često bili dovedeni u zabludu.
Prema rečima ministra za rad, očekuje se poboljšanje uslova za ravnopravnije poslovanje, a o značaju te oblasti govori podatak da u trgovini radi 19 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, dok je udeo trgovine u BDP-u oko 10 odsto.

Izmene Zakona o elektronskoj trgovini koji je takodje na dnevnom redu sednice, treba doneti zbog harmonizacije sa evropskim zakonima, kao i zbog unapredjenja elektronskog poslovanja, rekao je Djordjević.

Uvode se kazne i jasnije regulišu obaveze za hitno uklanjanje neprimerenih sadržaja sa sajtova kao i za slanje neželjenih komercijalnih poruka.

Zakon o robnim berzama do sada nije postojao u Srbiji. Njime će se, rekao je ministar Djordjević uvesti posebno regulatorno telo koje kontroliše rad robnih berzi, čime će trgovina biti bezbednija.

Donošenje tog zakona, prema rečima predlagača, biće pre svega podrška poljoprivredi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar