U trendu

Djukanović: Odluka Interpola vraća Prištinu za pregovarački sto

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Djukanović izjavio je danas da će odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, omogućiti vraćanje Prištine za pregovarački sto sa Beogradom, koji se vodi u Briselu.

„Verujem da će ovo što se desilo sa glasanjem za članstvo u Interpol, pospešiti da Priština racionalnije sagledava svoju poziciju i da će ozbiljnije prisupiti dijalogu u okviru kojeg će sigurno jedna od tema biti i njeno predstavljanje na medjunarodnom planu“, kazao je Djukanović za agenciju Beta.

Djukanović, koji je i profesor na Fakultetu političkih nauka, ocenio je i da se Priština može posmatrati kao „dugoročni gubitnik“ kada su u pitanju njeni zahtevi za ulazak u Unesko ili Ujedinjene nacije.

„Očigledno je da se broj onih koji glasaju za članstvo Kosova u pojedinim medjunarodnih organizacijama ne poklapa sa brojem priznanja koji oni imaju“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sada se može očekivati i da Priština ukine odluku o uvodjenju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Priština sada treba da ukine takve ekonomske mere, jer će se na taj način otkloniti prepreka za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i za njegovo uspešno okončanje“, kazao je Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.