Đukić Dejanović: Regionalna saradnja ključ za razvoj

BEOGRAD – Dobra regionalna saradnja, dobri međusobni odnosi i partnerstvo ključni su za proces održivog razvoja, koji ide ruku pod ruku sa procesom evrointegracija, zaključak je dvodnevne subregionalne konferencije o ciljevima održivog razvoja, sadržanim u Agendi 2030.

„Agenda 2030. je suštinska komponenta globalnih napora u cilju pozitivne transformacije savremenog sveta“, ocenila je zatvarajući konferenciju Slavica Đukić Dejanović predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030 čiji je cilj da „nikoga ne ostavi na kraju kolone“.

„Dok nastojimo da pomerimo ljude sa margina, ljudska prava moramo držati u središtu delovanja, jer ona su najmoćniji pokretač mira i razvoja“, rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, veoma dobar odziv zemalja u regionu, kao i predstavika Nemačke, Švajcarske, Ruminije i Albanije, sa vrlo aktivnim, sadržajnim i produktivnim diskusijama potvrđuje potpunu posvećenost u radu na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Ministarka bez portfelja je uz sve to podsetila i na značaj učešća predsavnika Vlade Srbije, EU, UN, civilnog sektora i partnera iz privrede, na konfereciji.

„Vlada Srbije je odlučna da kreira takav ekonomski i društveni ambijent u kome će te promene biti dostižne i održive. Kroz 35 poglavlja ka pristupanju EU uključeno je svih 17 ciljeva održivog razvoja, a koji svakako imaju nacionalne i lokalne specifičnosti“, rekla je ona.

Podsetila je da je šef Delegacije EU Sem Fabrici prvog dana konferencije rekao da su napredak ka ostvarenju Ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 i EU integracije neodvojivi procesi – deo jedne iste reforme koju bi svaka od zemalja trebalo da sprovede.

Predsedica Međuresorne radne grupe, je takođe podsetla na podršku UN u naporima ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, kroz pomoć u procesima nacionalizacije, tehničke implementacije, pracjenja i izveštavanja o kojima je govorila Juriko Šoji.

Đukić Dejanović je navela da je u toku sesija poseban fokus bio na socijalnoj inkluziji i održivom razvoju, promociji tržišne ekonomije, izvorima finansiranja, kao i ulozi civilnog sektora u sprovođenju Agende 2030.

„Razmatranje komplementarnosti između procesa pristupanja EU i Agende 2030 na Zapadnom Balkanu, bilo je od izuzetnog značaja, posebno iz ugla različitih faza procesa pregovora relevantnih za podregion, ali i razmena iskustava i dobrih praksi sa zemljama koje su već integrisane u EU“, rekla je ona.

Na zatvarnju konferencije govorio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačih koji je ponovio podršku Vlade Srbije Agendi 2030.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike