U trendu

Djurić: Dijalog sa Albancima je u interesu Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da je dijalog sa Albancima u interesu Srbije i da bi voleo da Beograd i Priština postignu sporazum.

Govoreći za RTS o dijalogu Beograda i Prištine, Djurić je rekao da je Beogradu u interesu da razgovara, ali da eventualni sporazum mora da bude u interesu srpskog naroda.

„To ne može da bude nikakav sporazum koji bi bio samo u interesu albanskog naroda. Ako bismo uspeli da postignemo sporazum kojim bi u dovoljnoj meri bili zadovoljni ili nezadovoljni Srbi i Albanci, to bi bilo pozitivno“, kazao je on.

Djurić je istakao da Srbija nikad nije bežala od razgovora.

„I predsednik Vučić je javno pozvao na razgovore o odnosima Srba i Albanaca“, rekao je Djurić i dodao da je unutrašnji dijalog o tom pitanju nešto što je važno za Srbiju.

Djurić je naveo da poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije došao bez razloga i da je važno da se ta tema otvori i da „sami sebi ponudimo odgovor“ o ciljevima, sredstvima i mogućnostima.

Djurić je najavio i da će Aleksandar Vučić sutra u jednim dnevnim novinama imati opširan autorski tekst o tome.

Djurić je kritikovao „sve one koji napadaju Vučića“ zbog poziva na dijalog i dodao da je u tome razlika izmedju državnika i političara.

„Političari razmišljaju samo o predstojećim izborima. Državnici razmišljaju kako da ne ostave budućim generacijama terete iz prošlosti i kako da reše odredjene probleme pa makar to značilo političke izazove za njih lično“, objasnio je Djurić.

On je kazao Srbija ne treba da beži od razgovora.

Govoreći o formiranju parlamentarne većine na Kosovu i Metohiji Marko Djurić je rekao da će Srbi donositi odluke uz konsultacije sa Beogradom i da je to prirodno.

„Moj savet njima je – samo polako, bez žurbe. Neka se prvo albanske stranke rasprave medju sobom pa ćemo videti da li postoji prostor da razgovaramo, ne o političkim pozicijama, nego o mogućnosti da se ostvare neki od srpskih ekonomskih i političkih interesa“, naveo je Djurić.

Hašim Tači za sutra je zakazao konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa u vezi sa terminom održavanja konstitutivne sednice parlamenta.

Djurić je naveo da je moguće da će proces formiranja većine potrajati.

On je dodao da ga često pitaju koja bi opcija za Srbiju bila najbolja i rekao da nije jednostavno razmišljati o tome.

„Mi ne biramo predstavnike albanskog naroda. Mi smatramo da je veoma važno da se sa njima razgovara i veoma je važno da vrsto držimo ono što je naš interes u tome“, kazao je Djurić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike