U trendu

Djurić: Odluka Prištine o ZSO politički manevar

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je večeras da je odluka Prištine da aktivira rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) politički manevar koji treba da rastereti Prištinu, a da dodatno optereti Beograd.

„To je politički manevar koji njih treba da rastereti a nas da dodatno optereti. Ovo su trikovi sa autobuske stanice u Prištini da bi popravili svoj imidž i na Srbiju prebacili teret sprovodjenja drugih sporazuma poput onog o energetici“, rekao je Djurić za Radio televiziju Srbije i dodao da nije optimista kada je reč o spremnosti Prištine da prihvati da ZSO ima suštinsku moć.

On je rekao da je Beograd uvek spreman da radi na formiranju ZSO ali ne na osnovu odluke Ustavnog suda u Prištini već tako da Zajednica „bude formirana na ozbiljan način i da ima snagu“.

Po njegovim rečima, Priština je poništila 22 od 23 principa utvrdjena Briselskim sporazumom za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Sad bi hteli da je na taj način formiraju i da od nje naprave praznu ljušturu ali taj film neće gledati“, kazao je Djurić.

Komentarišući razgovore sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom, Djurić je ocenio da su to „važni i ne laki razgovori za Srbiju“ koje karakteriše „dosta neslaganja oko Kosova i Metohije“.

„Nakon tih razgovora i svega što se dešava sa naše strane postoji strah da bi Albanci mogli nasilno ili na neki drugi način da menjaju situaciju na terenu kako bi popravili pregovaračku poziciju. Mi smo rekli da ne smeju tolerisati nasilje niti dati zeleno svetlo ni prećutno ni otvoreno za destabilizaciju prilika“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.