U trendu

Djurić: Posete zvaničnika Prišine samo ako su u skladu s medjunarodnim propisma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da zvaničnici iz Prištine mogu da posete centralnu Srbiju ako se pozovu na sorazume o posetama i pod uslovom da njihova funkcija postoji po medjunarodnim propisima.

„Svi zvaničnici koji postoje po medjunarodnim propisima mogu slobodno da se pozovu na sporazume o posetama i da se kreću na teritoriji svoje zemlje. Ali to nisu takozvani ministar spoljnih poslova ili takozvani ministar Kosovskih snaga bezbednosti, jer južna pokrajina nema te vrste funkcija. Ostali neće imati nikakvih problema“, rekao je Djurić za Večernje novosti.

Srpske vlasti nedavno nisu dozvolile ulaz ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju koji je tražio da poseti Novi Pazar na poziv Bošnjačkog nacionalnog veća. Ranije je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Djurić, jer prema tvrdnjama kosovske strane nije prijavio boravak.

Upitan da li će Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 ostati na snazi ako Beograd i Priština postignu dogovor, Djurić je rekao „bez dogovora sa Srbijom, oni (Albanci) ne mogu da afirmišu svoju poziciju u medjunarodnoj zajednici“.

„Sa pristupom kakav imaju danas, UN će za njih ostati samo misaona imenica“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar