Djurić: Pozicija Srbije u Vašingtonu i Breselu su Ustav i Rezolucija 1244

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da će se državna delegacije Srbije na razgovorima u Vašingotnu i Breselu kretati u okvirima koji su definisani Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Mi polazimo sa vrlo jasnom pozicijom. Kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao – ne sanjajte priču o nezavisnosti Kosova. Razgovarajmo o praktičnim pitanjima, o saradnji, to apsolutno hoćemo“, rekao je Djurić za TV Pink.

On je rekao da pre sastanka Beograda i Prištine u Vašingtonu, sledi nastavak tehničkog dijaloga u Briselu, gde će on predvoditi delegaciju Beograda.

„Ragovaraćemo o ekonomskom saradnji, i sada u Briselu. I o temi nestalih i raseljenih, insititiraćemo da se stvore uslovi da se naši ljudi vrate na svoja ognjišta“, rekao je Djurić, govoreći o nastavku tehničkog dijaloga.

On je rekao da će iskoristiti priliku da čuje stav Evropske unije o razgovorima u Vašingtonu, navodeći da bi trebalo da se sretne sa njenim predstavnikom za razgovor Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje o temema razgovora u Vašingtonu, on je naveo da ga višegodišnje iskustvo uči da nikada u razgovorima sa Prištinom „nema bilo čega ni lepog ni prijatnog“.

„Mi insistiramo na ekonomskim temama, na ekonomskom povezivanju. Hoćemo da se otvori administrativna linja, da svako sa svakim trguje“, rekao je Djurić, navodeći da je Srbija zemlja koja ima najviše šta da proda u regionu“.

Prema njegovim rečima, u Vašingtonu će delegacija Beograda razgovarati sigurno o uspostavljanju putne veze Bujanovac – Kočulj – Podujevo, koja će, kako je naveo, povezati Srbe koji žive u Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi sa ostatkom Srbije.

Govoreći o zaštiti srpske duhovne baštine na Kosovu, on je rekao da je Priština pokazala „ambicije da i Pećkoj patrijaršji oduzme deo zemlje koji je u zaštićenoj zoni oko manastira“.

„Radićemo na tome da to sprečimo, istorija, pravda i činjenice su na našoj strani“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.