U trendu

Djurišić udaljen sa sednice Skupštine Srbije, opozicija napustila zasedanje

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je danas tri opomene, a zatim i meru udaljenja sa sednice poslaniku Socijaldemokratske stranke (SDS) Marku Djurišiću, a opomenu je „zaradio“ i poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić.

Djurišić je držao podignut Poslovnik o radu parlamenta i zahtevao da dobije reč kada mu je predsednica izrekla prvu opomenu tokom utvrdjivanja dnevnog reda, odnosno glasanja o predloženim tačkama za dopunu dnevnog reda.

„Nemojte da vičete na mene dok vodim sednicu. Jel to jasno!“, rekla je Gojković, ističući da ne čuje i da joj je teško u takvim uslovima da vodi sednicu.

Potom je Djurišiću, koji je želeo utvrdjivanje kvoruma, izrekla dve opomene za kratko vreme zbog ometanja rada parlamenta, pa i treću kojom mu je oduzeta reč.

„Izričem vam treću opomenu jer zaista ne mogu da radim ovako zato što urlate na predsednika parlamenta“, kazala je Gojković i rekla da opozicija kada je u parlamentima u svetu mirna i tiha i poštuje pravila, te ih pozvala da poštuju i nacionalni parlament.

On je nastavio sa mesta da joj se obraća sa podignutim Poslovnikom, ali se nije čulo šta govori, a ona mu je izrekla i meru udaljenja sa sednice jer joj je, kako je ona rekla, kazao: „Šta je bre ćorava“.

Djurišić prvobitno nije želeo da napusti salu ali je to ipak uradio, zajedno sa svim poslanicima opozicije. 

Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da je Djurišić kao šef poslaničke grupe tražio utvrdjivanje kvoruma i da je mimo pravila i bez razloga udaljen sa sednice.

„Molim vas da utvrdite kvorum jer nije primereno da ponižavate institucije i radimo bez kvoruma, nije legitmno ni po zakonu. Tako ne treba da se radi u ovom viskom domu“, rekao je Milojičić ističući da Gojković krši Poslovnik i udaljava poslanika sa sednice koja se drži bez kvoruma.

Gojković je rekla da sednica ima kvoruma i nastavila sa utvrdjivanjem dnevnog red, a Djurišić je još u sali i okružen je poslanicima opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)