U trendu

„Do dijaloga Beograda i Prištine neće doći skoro“

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović ističe da je stvorena atmosfera koja ne ide u prilog nastavku dijaloga.

Direktor ovog Instituta iz Ljubljane, izjavio je da ne veruje da će do nastavka razgovora Beograda i Prištine doći još najmanje šest meseci.

Kada se bude formirala kosovska vlada, već će se odvijati intenzivna neformalna izborna kampanja u Srbiji, tako da bar u prvoj polovini 2020. godini nije moguće očekivati nastavak dijaloga, kaže Bećirović za Kosovo onlajn.

On je ocenio da je inicijativa o „malom Šengenu“ najvažnija na ovim prostorima u poslednjih 30 godina.

„Ako bude realizovana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev biće heroji našeg vremena. Savezništvo na Balkanu koje predvode konzervativac Vučić i socijaldemokrata Zaev podseća me na Savezništvo civilizacija, koje su 2005. u UN pokrenuli tadašnji premijeri Turske i Španije Redžep Tajip Erdogan i Hose Luis Rodriges Sapatero. Zato ne iznenađuje da se protiv Vučića i Zaeva vodi hibridni rat visokog intenziteta, koji će se intenzivirati kako se budu približavali parlamentarni izbori u Srbiji, odnosno Severnoj Makedoniji“, smatra direktor IFIMES-a.

Govoreći o mogućim optužnicama protiv bivših pripadnika OVK, on je rekao da nije tajna da su specijalno tužilaštvo i sud osnovani za procesuiranje Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i drugih lidera iz Tačijevog okruženja.

„Strane diplomate taj sud zovu i Tačijev sud. Pogledajte, Kosovo ima nacionalno sudstvo, misiju Euleksa, tu je bio i Haški tribunal. Zašto su onda osnovani specijalni sud i tužilaštvo? Upravo zbog toga što je društvo oko Tačija do sada uspelo da izbegne procesuiranje. Specijalni sud predstavlja test za međunarodnu zajednicu. Tu se opet troši novac poreskih obveznika, prvenstveno iz EU i SAD. Ovde se radi o individualnoj odgovornosti osumnjičenih, dok osumnjičeni to povezuju sa OVK i Kosovom kako bi se prikazali kao žrtve koje su se žrtvovale“, kaže Bećirović.

On je odbacio mogućost nekakvih većih nereda na Kosovu, jer osumnjičeni i optuženi gotovo dve decenije drže u strahu i nemaštini građane kao svoje taoce i njihovo procesuiranje biće satisfakcija za većinu građana Kosova.

Bećirović smatra da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana manje izvesna nego što je bio slučaj pre nekoliko godina, ali da EU mora da promeni svoj pristup i politiku prema regionu i proširenju.

„Insistiranje na novim uslovima moglo bi dovesti do toga da pojedine zemlje promene svoju geopolitičku orijentaciju. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da mnoge zemlje regiona intenzivno razvijaju saradnju s drugim država i da EU svojom politikom proširenja gura zemlje Balkana u zagrljaj nekih drugih država i interesnih sfera“, zaključuje Zijad Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)