Do kraja godine gotov autoput Obrenovac-Ljig

BEOGRAD – Deonice Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, na kojima su angažovane kineske kompanije, biće završen do kraja godine, izjavio je danas direktor Koridora Srbije Zoran Babić.

„Dosadašnja saradnja sa Kinezima je bila veoma uspešna i nadam se da će biti još bolja“, rekao je Babić na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog, pod nazivom „Inicijativa pojas i put na Balkanu“, koja se održava u Palati Srbija.

On je rekao da će deonica Obrenovac – Ub biti potpuno završen do Nove godine, dok će deonica Lajkovac – Ljiga biti završena do tada do petlje Ljig, dok će mašinsko opremanje tunela Brančići biti završeno u prvom kvartalu naredne godine.

Podsetio je da deonicu Surčin – Obrenovac takođe radi kinska kompanija i da će ona biti završena do kraja 2019. godine.

Na toj deonici se nalaziti most preko Save i Kolubare i na njemu su već ugrađeni stubovi i nosači, rekao je Babić i istakao da će taj most biti karektrističan ne samo za Srbiju već i ovaj deo Evrope.

Babić je rekao da da bi deonica Koridora 11 Preljina – Požega, zajedno sa Kinezima, trebalo da počne da se gradi u martu 2019, a koja će biti veoma teška za gradnju.

Naveo je da je imperativ da se završi Koridor 10 i da se u Grdeličkoj klisuri ušlo u jedan odsto preostalih radova, tako da se vodi borba za svaki metar asflata.

Babić je rekao da tu imamo sada, od ukupno 26 km, više od 25 km autoputa pod asfaltom.

„Prošle godine u Grdeličkoj klisuri nismo imali nijedan metar pod asfaltom“.

Što se tiče istočnog kraka Koridora 10, sve do tunela Bancarevo je pod asfaltom, o od tog tunela do Crvene Reke u dužin od sedam kilometara je pod asfaltom.

Govoreći o planovima i novom investicionom ciklusu koji će pokrenuti Ministarstvo građevinarstva sledeće godine u vrednosti od pet milijardi evra, Babić kaže da je reč o velikog broju projekata koji će biti završeni u narednih pet do sedam godina.

„Posle višedecenijskoj neivestiranja, Srbja sada ulaže značajna sredstva u izgradnju autoputeva“, rekao je Babić.

Kaže da će se u okviru novog ciklusa naći nastavak Koridora 11 od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, u dužini od 107 km i da će ta deonica koštati između 1,8 milijardi i dve milijarde evra.

Tu su i projekti kao što su Moravski koridor, to jest autoput Pojate – Preljina u dužini oko 110 km koji će povezati koridore 10 i 11, više od pola miliona stanovnika i oko 21.000 aktivnih preduzeća, kao i desetak privrednih zona, turistička i kulturna mesta i drugo, rekao je direktor Koridora Srbije.

Kaže da je vrednost tog autoputa oko 800 miliona evra.

Tu je projekat za izgradnju Koridora mira, naveo je Babić i dodao da će se prvo graditi deonica od oko 30 km od Niša do Pločnika i u prvoj fazi će biti izgrađen poluautoput, čija je vrednost oko 200 miliona evra.

Babić dodaje da će se graditi i brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume i kasnije dalje do Šapca i Loznice, zatim autoput Beograd – Sarejevo, kao i brze saobraćajnice od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada.

Prema njegovim rečima, svi ti projekti su trenutno u različitim nivoima izrade projektno – tehničke dokumentacije i tek će se razmatrati modeli finansiranja.

Rekao je da postoje sredstva u budžetu za te projekte, ali da će za njihovu realizaciju biti značajan priliv kineskog kapitala.

„Saradnja Srbije i Kine je slojevita i započeta dobrim političkim razumevanjem, sada je na istorijskom maksimumu. Ja sam za to da taj istorijski maksimum podižemo u narednom periodu“, istakao je Babić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike