U trendu

Dodik: Ostvariću svoj san, državu sa Srbijom

Stanje u Republici Srpskoj je stabilno, Vlada i Parlament funcionišu normalno. Stabilnost, je za nas zbog pozicije Srpske pitanje života i smrti jer želimo da budemo zajedno sa Srbijom. U miru i razvoju naša integracija neće doći u pitanje, nebitno kad se ostvari. Ovo je u petak, na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ u Narodnom pozorištu u Beogradu poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Neću da se odreknem snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno. Verujem da je u ovom svetu prestalo kažnjavanje zbog snova, a ja to sanjam i da vam iskreno kažem, radim na tome. I želim da Srpska bude u Srbiji, šta god o tome rekli u Briselu i Stejt departmentu – rekao je u svom obraćanju Dodik.

Predsednik Srpske je kazao da je lako biti Srbin u Srbiji i Republici Srpskoj, ali nije u Crnoj Gori i Makedoniji. Zato je predsednik Vučić predložio da se napravi deklaracija oko koje moramo da se okupimo.

Dodik je rekao i da razmišlja treba li RS uopšte predstavljati u Srbiji, jer ona pripada Srbiji, a Srbija njoj, za šta je dobio veliki aplauz u sali Narodnog pozorišta.

– Razne nesreće pravile su podele na rekama za jedan, srpski narod. Nije prvi put da postoje dve srpske države. Bila je Kraljevina BiH i Carevina Srbija, i onda su ih osporavali i pokušavali da podele. RS i Srbija danas mogu da nose i odbrane nacionalni identitet. Ove dve države imaju najbolju saradnju i Srbija je Srpskoj uvek pružala pomoć. Mnogi su zbog toga što su ih voleli proganjani i tamničeni.

Dodik je naglasio i da je vrlo bitno što je predsednik Vučić okrenuo pogled ka Republici Srpskoj, pa tako danas zajedno gradimo škole, vrtiće, mostove, prenose Novosti.

Podrinje sa obe strane mora biti cilj naših zajedničkih projekata. Drinu moramo da vidimo kao reku koja povezuje, a ne razdvaja.

Obeležavanje dana Srpske u petak je blagoslovio i patrijarh SPC Irinej. On je rekao da je ova svetkovina praznik jedinstvenog naroda.

– Drina nije reka koja nas deli, već most koji spaja. Tako je bilo kroz istoriju, iako smo prošli kroz silne harange, ostali smo jedinstven narod sa svojom kulturom.Narod koji gradi svoju budućnost, moramo da budemo jedinstveni i u prvredi u duhu.

Patrijarh je naveo da je misija SPC mir na ovom podneblju i sloga u narodu.

– Zajedno moramo da stvaramo i sadašnjost i budućnost. Moramo negovati jedinstvo u svemu, da se održimo, opstanemo i odupremo svim negativnim silama.

Dani Srpske trajaće do 21. septembra i održavaće se u dvadeset gradova. U Vranju, Novom Sadu i Subotici biće održana tri privredna skupa, a veliki ekonomski forum organizovaće se u vili Republike Srpske u Beogradu.

Iako je bilo najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se pojavio na svetkovini. Njega je predstavljao izaslanik Nikola Selaković. Tu su još bili ministri Ivica Dačić, Zoran Đorđević, Nela Kuburović, Aleksandar Vulin…

1 komentar
  1. ANDREJ

    Srbija nikada u Istoriji nije dobro prosla,kada je tezila da prosiri svoju teritoriju.Kralj Aleksandar I Karadjordjevic, najvecu stetu je naneo Srbiji,kada je po zavrsetku Prvog svetskog rata,osnovao Kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca. Nije uopste bitna velicina zemlje (geografski), niti je bitno koliki broj stanovnika ima.Po mom skromnom misljenju, nama su mnogo bitniji,onih kako kazu 3,OOO.OOO do 4,OOO.OOO uglavno mladjih ljudi,koji su radno i polno fertilni,i koji radjaju decu u drugim zemljama,jer ovde za njih nema posla.Ako nama nije stalo do njih,onda tih kako kazu da ih ima 1,OOO.OOO u Republici Srpskoj,je zanemarljiv broj. Svajcarska je najbolji primer,da broj stanovnika,i velicina zemlje,ne igraju nikakvu ulogu.Bitan je zivotni standard gradjana a ne nista drugo.!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike