U trendu

Dodik: Republika Srpska i Srbija nude iskrenu ruku pomirenja svima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Novom Sadu da su Srbija i Republika Srpska najstabilnije u regionu i da svakome pružaju ruku pomirenja.

„Pružamo ruku pomirenja svima iskreno, ali ne smemo biti naivni jer se pokazalo da naša iskrenost ne znači i iskrenost drugih“, rekao je Dodik na obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba na stadionu Fudbalskog kluba „Veternik“ u Novom Sadu.

Dodik je dodao da danas Srbija i Republika Srpska vrše pomen, ali da se moraju okrenuti životu.

On je dodao da „veruje da će u ovom veku Srbija i Republika Srpska biti zajedno u teritorijalnom smislu“.

„Srbija i Republika Srpska su najbolje mesto za život jer je to naše i verujem da ćemo u ovom veku biti jedno i da će doći nove generacije koje će čitati knjige i znati šta nam je bilo ovde“, rekao je Dodik.

On je dodao da je Srbija za Hrvate „remetilački faktor“.

„Srbija je za njih remetilački faktor, a ja kažem da smo mi bitan faktor i zato smo stalno na dnevnom redu, a doći će vreme kada ćemo mi postavljati dnevni red“, kazao je predsednik Republike Srpske.

On je upitao Hrvatsku i BiH kako da im veruje u „iskrenu ruku pomirenja nakon zakona koji su danas doneli i nakon činjenice da je u popisu iz 1991. godine u Sarajevu živelo 150.674 Srba, a u popisu iz 2013. godine živi 1.333 Srba“.

„Kako mislite da to ne vidimo i da nas to ne boli“, upitao je Dodik i dodao da „Republika Srpska i Srbija daju sva prava Hrvatima koji zive tu“.  

„Oni slobodno žive i nemaju nikakvog ograničenja, samo u Hrvatskoj Srbi ne mogu normalno da žive“, kazao je on.

Vlada Hrvatske danas je u Kninu na posebnoj sednici usvojila predlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, a za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na celovit način regulisati njihova prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.