U trendu

Dodik: Sve odluke o RS su naša odgovornost

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da su sve odluke koje se donose u RS odgovornost političkih subjekata i institucija RS.

„Na nama je odgovornost u vezi sa svim odlukama RS i RS smatra da sve što čini čini u skladu sa zakonima“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa državnim vrhom Srbije, povodom referenduma u RS.

On je naveo i da RS smatra da postoje odredjene špekulacije u vezi „onog što jeste Dan RS i da je RS jedinstvena da se odbrani 9. januar“.

„U tom pogledu će se nastaviti dalje aktivnosti“, rekao je Dodik i dodao da je na sastanku ponovljen stav predstavnika Srbije da se oni neće mešati.

Dodik je precizirao da to znači da se predstavnici Srbije neće mešati, niti podržavati ni osporavati odluku koju RS donese i da je na RS da oceni sve opasnosti i probleme koji mogu da se eventualno pojave zbog referenduma.

Na pitanje novinara da li će referendum biti održan, Dodik je odgovorio „Ponosan sam na Srbiju“.

Predsednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas u Beogradu posle sastanka s državnim vrhom Srbije da se Srbija neće mešati u odluku o održavanju referenduma o Danu RS.

„Stavovi su takvi da se Srbija neće meštati u ova pitanja. Srbija je puna razumevanja za dešavanja u RS i regionu i precizno ocenjuje mnoge stvari, ali ovo (referendum) je naša odluka u RS“, rekla je Cvijanović novinarima.

Kako je ocenila, razgovor s državnim vrhom Srbije bio je koristan.

Ona je podsetila da je Skupština RS donela odluku o održavanju referenduma i da ne vidi razlog za bilo kakvu galamu zbog toga u okviru BiH.

„Ali, galama se pravi i kada se nekome u Sarajevu ne svidja u kom pravcu ptice lete“, rekla je ona.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu danas podržali najavljeni referendum u Republici Srpskoj, ali kako je saopšteno, „ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova“ povodom njegovog održavanja.

Sastanak zvaničnika Srbije i RS održan je danas u Beogradu povodom situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS, koji je najavljen za 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar